3 Aralık 2018 Pazartesi

Devlet Başkanı Ve Muhaddisin Yanında Diz Üstü Oturmak

Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdülillahi Rabb'il âlemin. Ve sallallahu ve selleme ala seyyidina Muhammed ve ala alihi ve sahbihi ecmaîn.

"Fethu'l-Bari" (Sahih-i Buhari Şerhi)
   
3. BÖLÜM İLİM

29. Devlet Başkanı Ve Muhaddisin Yanında Diz Üstü Oturmak

93- Zührî şöyle demiştir: Enes İbn Mâlik 
radıyallahu anh bana şunu haber verdi:

Resûlullah 
Sallallahü Aleyhi ve Sellem minbere çıktı. Abdullah İbn Huzâfe radıyallahu anh ayağa kal­karak "Benim babam kimdir?" diye sordu. Resûlullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem Baban Huzâfe'dir" buyurdu. Sonra Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellem "Bana sorunuz" sözünü çokça tekrarladı. Bunun üzerine Hz. Ömer radıyallahu anh dizleri üzerine oturarak şöyle dedi; "Biz Rab olarak Allah'tan, din olarak İslam'dan ve peygamber olarak da Muhammed'den razıyız.[Hadisin geçtiği diğer yerler:540,749,4621,6362,6468,6486,7089,7090,7091,7294,7295]

Açıklama

İbn Battal, Hz. Ömer'in 
radıyallahu anh "Biz Rab olarak Allah'tan..." sözü ile ilgili olarak şöy­le demiştir: Hz. Ömer radıyallahu anh, Hz. Peygamber'e Sallallahü Aleyhi ve Sellem  sorulan bu soruların zorluk çıkarma (inat) veya şüphe sebebiyle sorulduğunu anlamış, bu sebeple bir ceza indirilmesinden korkarak bu sözü söylemiştir. Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellem Hz. Ömer'in radıyallahu anh bu sözünden hoşnut olmuş ve susmuştur.

Sallallahu ve sellem ve ala seyyidina Muhammed ve ala alihi ve sahbihi ecmain. Ve’l hamdüli’llahi rabbi’l âlemin.

Hiç yorum yok: