4 Aralık 2018 Salı

Söylediği Söz Anlaşılsın Diye Üç Kere Tekrarlamak

Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdülillahi Rabb'il âlemin. Ve sallallahu ve selleme ala seyyidina Muhammed ve ala alihi ve sahbihi ecmaîn.

"Fethu'l-Bari" (Sahih-i Buhari Şerhi)
   
3. BÖLÜM İLİM

30. Söylediği Söz Anlaşılsın Diye Üç Kere Tekrarlamak

İbn Ömer 
radıyallahu anh Hz. Peygamber'in Sallallahü Aleyhi ve Sellem "Tebliğ ettim mi?" sözünü üç kere tekrarladı­ğını söylemiştir.

94- Enes 
radıyallahu anh şöyle demiştir: "Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellem se­lâm verdiğinde üç kere verirdi. Bir söz söylediğinde bunu üç kere tekrarlardı.[Hadisin geçtiği diğer yerler:95,6244]

95- Enes 
radıyallahu anh şöyle demiştir: Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellem  bir söz söylediğinde, sözü anlaşılsın diye üç kere tekrar ederdi. Bir topluluğa uğrayıp da selam verdiğinde üç kere selam verirdi."

Açıklama

İsmâilî, Ebû Musa 
radıyallahu anh ve diğerlerinin rivayetinde Hz. Peygamberin Sallallahü Aleyhi ve Sellem ve birinin evine girmek için izin İstemek maksadıyla selâm verdiğinde bunu üç kere tekrarladığını söylenmiştir. Ancak bir yere uğrayarak selâm verme du­rumunda Hz. Peygamberin Sallallahü Aleyhi ve Sellem selamı tekrarlamadığı bilinmektedir.

Ben (İbn Hacer) derim ki: Buhârî de aynen bu şekilde düşündüğü için İzin isteme bölümünde bu hadisi, Ebû Musa'nın Hz. Ömer'le 
radıyallahu anhum arasında geçen konu ile ilgili diğer hadisle birlikte rivayet etmiştir. Ancak Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellem selâmının duyulmadığını düşündüğü durumlarda da selâmını tekrarlamış olabilir.

96- Abdullah İbn Amr'ın 
radıyallahu anh şöyle dediği rivayet edilmiştir:

Bir yolculukta Hz. Peygamber 
Sallallahü Aleyhi ve Sellem  bizden arkada kaldı. Son­radan bize yetişti. Namaz vakti gelmişti. Biz de abdest alıyor ve acele bitirelim diye ayaklarımıza mesh ediyorduk. Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sellem  en yüksek sesi ile iki veya üç kere şöyle bağırdı:

Ateşte yanacak topukların vay haline!"

Açıklama

"Iki veya üç kere bağırdı" İfadesinden anlaşıldığına göre, sözü üç kere tek­rarlamak şart değildir. Tekrarın asıl maksadı bir şeyi karşı tarafa tam olarak kavratmaktır. Tekrar olmadan bu sağlanıyorsa tekrara gerek yoktur.


Sallallahu ve sellem ve ala seyyidina Muhammed ve ala alihi ve sahbihi ecmain. Ve’l hamdüli’llahi rabbi’l âlemin.

Hiç yorum yok: