Şeriat ve Kadın: Şeriatta (İslam’da) Kadının Hakları Nelerdir?
İslam’da kadının yeri ve önemi büyüktür. Şeriat adalettir. Şeriat erkeklere de kadınlara da haklar verir ve kimseye zulmetmez çünkü şeriat adaletsizlikten, âcizlikten münezzeh, sonsuz izzet ve sonsuz kudret sahibi olan Allah’ın kanunlarıdır.
Ayrıca İslam şeriatının ne anlama geldiğini, neleri içerdiğini anlatan yazımız da okunabilir:Şeriat Nedir?
Şeriat zerrelerden yıldızlara tüm kainatı yoktan var eden, kainatın hâkimi olan, sonsuz hayat, sonsuz kudret, sonsuz ilim sahibi, zamanı, mekanı, maddeyi, ruhu yaratan Allah’ın kanunudur. Bir serçeye kartal kanadı kadar büyük kanat yüklemeyen, annenin yavrusuna olan şefkat hissini yaratan Allah sonsuz adalet ve sonsuz merhamet sahibidir.
Kainattaki varlıklar belli vazifelere sahiptirler. Güneş ısı ve ışık verir. Arılar bal yapar. Peki şuur sahibi, irade sahibi olan insan vazifesiz kalabilir mi? Elbette insan başıboş kalamaz. Yıldızları, arıları, inekleri, bitkileri başıboş bırakmayan Allah, insanı da başıboş bırakmaz. Demek ki; insanlara hayatın anlamını, insanın yaratılış gayesini öğretecek olan peygamberler olmak zorundadır. Tüm peygamberler tek doğru din olan İslam’ın peygamberleridir. Allah’a ortak koşulmasını yasaklayan, Allah’ın birliğini ilan eden, şirki reddeden tek din İslamdır. İslamiyet Allah’ın dinidir. Allah’ın dininde adaletsizlik olması mümkün değildir çünkü adaletsizlik âcizliğin göstergesidir. Allah ise tüm âcizliklerden münezzehtir.
İslamiyet tüm insanlığa adilce davranmayı emreder. İslam hem kadınlara, hem de erkeklere belirli haklar vermiştir.
İslam Cennet’i kadının ayakları altına seren dindir. Kur’an’ın en uzun üç suresinden biri Nisa suresidir. “Nisa” Arapça’da “kadınlar” demektir. Kur’an Hazreti Meryem ve Hazreti Asiye’den uzun uzun bahseder ve onları yüceltir. Hazreti Peygamber’in (Sav) soyu Hazreti Fatıma’dan devam eder. İlk Müslüman olan sahabi Hazreti Haticedir. En çok hadis rivayet eden, bize en çok İslamiyet’i öğreten sahabelerden biri Hazreti Ayşe’dir.
İnsanların en hayırlısı Resulullah (Sav) şöyle buyurdu:
“Dîninizin üçte birini Hümeyrâ’dan öğreniniz.” Medâric-ün-Nübüvve
Peygamberimiz (Sav) Hz.Ayşe’yi çok severdi ve ona “Hümeyra” derdi.
Kadınlara iyi davranmak konusunda pek çok hadis-i şerif vardır. Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
“Mü’minlerin îmân bakımından en mükemmeli, huyu en iyi olanıdır. Hayırlınız, kadınlarına karşı hayırlı olanlardır.”Tirmizî, Radâ` 11. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Sünnet, 15; İbni Mâce, Nikâh 50
Muâviye İbni Hayde radıyallahu anh şöyle dedi:
– Yâ Resûlallah! Kadınlarımızın bizim üzerimizdeki hakkı nedir? diye sordum. Şöyle buyurdu:
–”Yediğiniz ölçüde yedirmek, giydiğiniz seviyede giydirmek, yüzlerine vurmamak, yaptıkları işin ve kendilerinin çirkin olduğunu söylememek, onları yataklarında yalnız bırakmak gerekirse, bu işi sadece evde yapmaktır.”Ebû Dâvûd, Radâ` 41. Ayrıca bk. İbni Mâce, Nikâh 3
İslamiyet’in Kadına Verdiği Haklar
Nafaka (Barınma, Yiyecek, Giyecek, Tedavi Masraflarının Karşılanması) Hakkı
Mehir Hakkı
Eğitim Hakkı
Çalışma, Ticaret Yapma, Şirket Kurma Hakkı
Seçme ve Seçilme Hakkı
Kanun Önünde Eşitçe Muamele Görme Hakkı
Miras Hakkı
Boşanma Hakkı
Evleneceği Eşi Seçme ve Nikah Akdini Bizzat Yapma Hakkı
Cinsel Hakları
Kocasından İyi Davranış Görme Hakkı
Kocasını veya Başkasını Şikayet Etme Hakkı
Kocası Tarafından Ani Baskınlarla Rahatsız Edilmeme Hakkı
Süt Annesi Bulunan Çocuğunu Emzirmeme Hakkı
Hizmetçi Tutma Hakkı
Kocasının Yakınlarının Bulunmadığı Bir Evde Oturma Hakkı
Haftada Bir Kez Anne Babasını Ziyaret Etme Hakkı
Araba Kullanma Hakkı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder