19 Temmuz 2017 Çarşamba

İlimde Güzel Kavrayış Sahibi Olmak (Dini Hükümleri Hızlı Ve Güzel Kavramak)

Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdülillahi Rabb'il âlemin. Ve sallallahu ve selleme ala seyyidina Muhammed ve ala alihi ve sahbihi ecmaîn.

"Fethu'l-Bari" (Sahih-i Buhari Şerhi)
   
3. BÖLÜM İLİM

14. İlimde Güzel Kavrayış Sahibi Olmak (Dini Hükümleri Hızlı Ve Güzel Kavramak)
72- Mücahid şöyle demiştir:

Ibn Ömer 
(radıyallahu anh) ile birlikte Medine'ye kadar yolculuk yaptım. Hz. Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'den yalnızca bir hadis rivayet ettiğini duydum. O şöyle dedi:

Hz. Peygamber 
(Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'in yanında idik. Ona hurma göbeği geti­rildi. Hz. Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Ağaçlardan öyle bir ağaç vardır ki o Müslümana benzer".

Ben "O ağaç hurmadır" demek istedim. Bir de baktım ki ben topluluktaki en küçük kişiyim, bunun üzerine sustum. Hz. Peygamber 
(Sallallahü Aleyhi ve Sellem) "o ağaç hurmadır" bu­yurdu.

Açıklama

Konu başlığı "ilimlerde anlayış sahibi olmanın fazileti" anlamına gelmektedir.

Bu hadis, sahabîlerden bazılarının hadise ekleme ve çıkarma yapma korku­su sebebiyle yalnızca ihtiyaç olduğunda hadis rivayet ettiklerini, göstermektedir. Bu, Ibn Ömer, babası Hz. Ömer 
radıyallahu anhum ve bir grubun tercih ettiği yoldur. Bununla bir­likte kendisine çok soru ve fetva sorulması sebebiyle Ibn Ömer'  (radıyallahu anh) ın rivayet ettiği hadislerin sayısı çok olmuştur.

Hadisin konu başlığı ile alâkası şudur: Hz. Peygamber 
(Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'e hurma göbeği getirildiğinde Hz. Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) bununla ilgili olarak bir soru sormuş, İbn Ömer (radıyallahu anh) de sorunun cevabının hurma olduğunu anlamış­tır. Anlayış, kişinin bir sözden, o söz ile ilgili olan diğer bir söz veya fiili anlama­sını sağlayan fetanettir. İmam Ahmed b. Hanbel'in Ebû Said'den rivayet ettiğine göre Hz. Peygamber(Sallallahü Aleyhi ve Sellem) "Allah bir kulu muhayyer bıraktı" demiş, Hz. Ebû Bekir(radıyallahu anh) ağlayarak "Babalarımız sana feda olsun" demiş, insanlar da buna şaşırmıştı. Ebû Bekir(radıyallahu anh) bu sözün söylendiği konumdan muhayyer bırakı­lan kişinin Hz. Peygamber(Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'in kendisi olduğunu anlamıştır. Bu yüzden Ebû Said (radıyallahu anh)"Ebû Bekir içimizde Hz. Peygamber(Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'i en iyi anlayan ve ne dediğini çabuk kavrayan kişi idi" demiştir.

Sallallahu ve sellem ve ala seyyidina Muhammed ve ala alihi ve sahbihi ecmain. Ve’l hamdüli’llahi rabbi’l âlemin.

Tüm hata ettiklerim nefsimden, isabet ettiklerim Allah-u Teala’dandır.

EN DOĞRUSUNU ALLAH azze ve celle BİLİR 

Hiç yorum yok: