12 Temmuz 2017 Çarşamba

İLAHİ TAKDİR VE KAZA'DAN RAZI OLUNAN VE OLUNMAYAN

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"
Bismillahirrahmanirrahim
   
"Küfür Allah’ın kaza ve kaderi ile olduğuna; bizler de Allah’ın kazasına razı olmakla emrolunduğumuza göre bunu nasıl inkar ederiz, nasıl hoşlanmayabiliriz?"
diye sorulacak olursa buna şöyle cevap veririz:

1- Bizler Allah’ın kaza ve kaderi ile takdir ettiği herşeye razı olmakla emrolunmuş değiliz. Bu hususta ne Kitapta, ne sünnette herhangi bir nass varid olmuştur. Aksine ilahi takdirin kimilerinden razı olunur, kimilerine de gazap edilir. Nitekim onu takdir eden Allah Teala da ondan razı olmamaktadır. Aksine bir takım kazalar gazaplandırabilir, öfkelendirebilir. Nitekim muayyen birtakım kazalar vardır ki onlara gazaplanılır,öfke duyulur, lanet edilir ve yerilirler.


2- Burada iki husus vardır. 


Birincisi, Allah’ın kazası ki bu, Yüce Allah’ın zatı ile kaim bir fiildir. 

Diğeri ise kaza ile hükmolunan şeydir ki, bu da O'ndan ayrı olan ve kendisinde kazanın cereyan ettiği husustur. Kaza tümüyle hayırdır, adalettir, hikmettir. Onun tümüne rıza gösterilir. Kaza ile hükmolunan ise iki kısımdır. Bunun bir bölümüne rıza gösterilir, bir bölümüne gösterilmez.

3- Kazanın iki yönü vardır: 


Birincisi Yüce Rabbe taalluk edip O’na nisbet edilmesi. Bu yönüyle kul, o kazaya razıdır. 

İkinci yönü ise kula taalluku ve ona nisbet edilmesi. Bu bakımdan da kaza, razı olunan ve olunmayan olmak üzere ikiye ayrılır. Mesela cana kıymanın iki ayrı değerlendirmesi vardır: Yüce Allah’ın kaderi, kazası, yazması ve dilemiş olması ve onu, maktulün eceli(ömrünün sonu) olarak takdir etmiş olması bakımından biz, bu kazaya razı oluruz. Fakat katil tarafından bu fiilin işlenip yerine getirilmesi ve onun kendi iradesiyle buna kalkışarak kendi fiiliyle Allah’a asi olması açısından da bu fiile gazaplanırız ve ona razı olmayız.

"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"

(el-Akidetü't Tahaviyye(İbn Ebi'l-İzz el-Hanefi)

Tüm hata ettiklerim nefsimden, isabet ettiklerim Allah(cc)’dandır.

EN DOĞRUSUNU ALLAH cc BİLİR

Hiç yorum yok: