56. Enes ibni Mâlik radıyallahu anhdan rivâyet edildiğine göre, Resülullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Rızkının çoğalmasını, ömrünün uzamasını isteyen kimse, akrabasını kollayıp gözetsin.”
Buhâri, Büyü” 13, nr. 2067, Edeb 12, nr. 5985, 5986; Müslim, Birr 21, nr. 2557.
Hadisin Râvisi:
Enes ibni Mâlik
Peygamber Efendimiz Medine'yi şereflendirdiği zaman henüz on yaşındaydı. Enes o yıl Fahr-i Âlem Efendimiz'in hizmetine başladı ve bu hizmet tam on yıl sürdü. Server-i Enbiyâ Efendimiz onu çok sever, ona “Oğulcuğum! Yavrucuğum!” diye hitap eder, zaman zaman da “İki kulaklı!” diye takılırdı. Enes, en çok hadis rivâyet eden yedi kişiden biriydi. Peygamber Efendimiz gibi yaşamaya çalışırdı.
Enes radıyallahu anh, Peygamber aleyhisselâmın hatıralarına da çok önem verirdi. Ona ait bir çubuğu ve mübârek bir saç telini yanından hiç ayırmazdı. Öldüğü zaman, vasiyeti üzerine bu çubuğu yanına, Fahr-i Cihân Efendimiz'in saç telini de onun dilinin altına koydular. Medine'de hicretin 93. yılında (711) vefât etti.
Allah ondan râzı olsun.
Açıklama:
Rızkın çoğalması ve ömrün uzaması Allah'ın bir lütfudur. Zengin olan kimse, servetini Allah yolunda harcama ve böylece O'nun rızâsını kazanma imkânına sahip olur.
Ömrü uzun olan kimse de, Allah'ı daha çok zikredebilir, O'na daha çok ibâdet edebilir.
Ömür uzar mı? Evet, akrabasını koruyup kollayan, anne ve babasına iyi davranıp onların duâsını alan kimsenin ömrü uzayabilir. Hadis-i şeriflerden bunu öğreniyoruz.
Esasen Allah Teâlâ'nın yazdığı ömür değişmez. Fakat bazı kimseler, başkalarının uzun hayatları boyunca yapamadığı ibâdetleri, hayır ve hasenâtı kısa ömürlerinde yapabilirler. Geride faydalı eser, sâlih evlât bırakanlar, öldükten sonra hayır duâ ile anılırlar. Bu da onların ömrünün uzaması anlamına gelir.
1. Akrabayı koruyup gözetmeyi Rabbimiz de, Peygamberimiz de emretmiştir.
2. Resül-i Ekrem Efendimiz'in verdiği müjdeye göre, Allah Teâlâ, akrabasını gözetenlerin rızkını artırır, ömürlerini uzatır.
EL- EDEBÜ'L MÜFRED- Prof. Dr. Mehmet Yaşar Kandemir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder