Müslim’de Ebu Hüreyre (r.a)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte:
“İnsan ölünce bütün amelleri kesilir. Ancak üç şey (bunları yapan üç kişi) müstesna: Sadaka-i cariye (bırakan) veya istifade edilen bir ilim (bırakan) veya kendine dua edecek salih evlat (bırakan).” buyurulmaktadır. (Müslim, Vasiyyet 14. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Vasâyâ 14; Tirmizî, Ahkâm 36; Nesâî, Vasâyâ 8)
Bu hadis-i şeriften anladığımıza göre:
1. Sadaka-i cariye denilen, insanların istifade edebileceği yol, köprü, ilim merkezi, eğitim kurumu, cami, çeşme, mescit, medrese ve vakıf yapmak gibi salih amellerde bulunmaktır ki, arkada bırakılan bu türden bir kurum hayatta kaldığı müddetçe orada yapılan hayırlı işlerin ve orada yetişenlerin kazandıkları sevapların bir misli de bu kurumları kuranların amel defterlerine kaydedilir.
2. İlim sahibinin ardından bıraktığı eserler de sadaka-i câriyedendir. İlim sahibine sahip çıkma ve onların kitap, defter, bilgisayar gibi ilim malzemelerini, yiyecek ve giyecek gibi ihtiyaçlarını temin etme şeklinde yapılan çalışmalar da, hayır olarak kapanmaz birer sadaka-i cariye sayılır.
3. Ölenin ardından hayırlarda bulunacak ve hayırlı nesiller yetiştirecek salih bir evlat da ahiret hesabına ölüye yararlı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder