3 Ağustos 2024 Cumartesi

Prof.Dr.Halis AYDEMİR'in derslerinden kısa notlar 140

Hz Nuh’un zamanına kadar şeytan hiç kimseyi farklılaştırmakta muvaffak olamamıştı

İnsanlar tek bir milletti. İlk farklılaşanlar Hz Nuh’un zamanına doğru farklılaştılar. O zamana kadar şeytan daha hiç kimseyi farklılaştırmakta muvaffak olamamış, tek olan Allah’a ibadet ediyorlardı. 

Hz. Adem’den bu yana o nesil tek bir ümmet olarak yaşadılar. Nuh aleyhisselâm gelmeden evvel kavminin arasında salih insanlar vardı. Onlar vefat edince yakınları büyük üzüntü duymuş, şeytan gelip dedi ki “Onlar iyi kimselerdi. Gelip buralara otururlardı. Aramızda onlar kadar da iyileri kalmadı. Bari siz bu aynı yerlere oturmayın -ki onları hatırladıkça Cenab-ı Hakk’ı hatırlarsınız.” 

İnsanlar da güzel fikir dediler, o yerleri işaretlediler. Burası Yeğus’un yeri, şurası Vedd’in yeri, orası Suva’nın yeri.. vs.

 Bir kaç nesil oralarda kimse oturmadı. Şeytan sonraki nesillere ne yaptı ne etti oralara heykel koydurttu. 

(Nuh Sûresi’nde geçen bu 5 put ismi, Hz Adem ile Hz Nuh arasındaki dönemde yaşamış salih kişilerin adıdır.)

 Daha sonra da o putlara ibadet ettirmeye başladı. Putların etrafında dönerek saygı gösterdiler. Nuh aleyhisselam gelip bunlar nedir böyle dediğinde, bunlar bizi Allah’a yakınlaştırıyor, Allah’ı hatırlıyoruz, diye cevapladılar. 

Atalarından kalan mirası öylece devam ettirdiler. Allah’ın birliğine inanan çizgiden saptılar, araya putları koydular, farklılaşma böyle oldu. 

Prof. Dr. Halis AYDEMİR

https://www.youtube.com/channel/UCmtC7LTnXDfKG8RVnRnOy7Q

https://akledenkalpler.blogspot.com/?m=1

Hiç yorum yok: