11 Mart 2017 Cumartesi

İSLAM'DA AİLE HAYATI:Çocuğun, büyükannesi ve büyükbabası ile olan ilişkisi


Türk insanında torun sevgisi çocuk sevgisini bastırır. Bu da problemlere yol açabilir. Çünkü ana-baba bilinçli veya bilinçsiz çocuklarına kendi benimsedikleri metod üzere terbiye vermek ister. Bu metodda sevgi ve şefkate yer olduğu kadar cezaya da yer vardır. Ama dede, nine ve anneanede ağırlık kazanan şey sadece sevgidir. Bu da çocukları dede ve ninelerin beraberlik zamanlarına paralel olarak şımarmalarına vesile olmaktadır.

Dede ve nineler terbiye noktasında ana-babanın düşünce çizgisinde hareket etmeye özen göstermeliler. Niyetleri ne kadar iyi olursa olsun kendi çocuklarının terbiye metodu seçimine saygılı davranmalılar ve torunlarına müdahalede bulunmamalılar, torunları için onlar buna katlanmalılar.

Kendi anne babalarınızla, çocuğunuzu yetiştirme stiliniz ve kararlarınız-kurallarınız hakkında net bir ifade kullanarak konuşun ve size saygı duymalarını, bu şekilde daha fazla yardımcı olabileceklerini dile getirin.

Eğer çocuklarınız anne-babanızdayken kurallarınız işlevsizleşiyorsa ve bu duruma müdahale edemiyorsanız, o zaman hiç savaşa girmeyin. Sadece çocuklarınıza kurallarınızın sizin ‘dört duvarınız arasında’ hala ve daima geçerli olduğunu hissettirin. Büyük anne-baba evi de serbest bölge olarak kalsın. Böylece ne siz çocuklarınız ve kendi ebeveyniniz ile gerginlik yaşarsınız ne de kazanamayacağınız savaşa girmiş olursunuz.

Çocuğun, büyükannesi ve büyükbabası ile olan ilişkisi desteklenmelidir. Çeşitli yaş gruplarından insanlar tanıması, yaşlı insanların sorunları ve çeşitli durumlarla karşısında gösterdikleri tepkileri öğrenme açısından önemlidir. Yaşlanma süreci konusunda fikir sahibi olunur ve farklı yaş grupları arasında farklı davranış türleri sergilendiğini görmüş olur. Bu bilgiler, çocuk için önemlidir. Aksi takdirde, çocuklarda anlayışsızlık ve duygusuzluk söz konusu olur.

Bazen, ebevynin çocuğu için koyduğu sınır ve disiplini zorlarlar. Paranın idareli kullanması gerektiğini söylenmesi, belli bir haftalık verilmesi ve hafta bitmeden herhangi bir para verilmeyerek, bu davranışı oturtmaya çalışan ebevyne karşılık, büyükanne ya da büyükbabanın toruna para vermesi bütün dengeleri bozar.

Bu durum Çocukta, emellerine zahmetsiz ve kolaylıkla ulaşabileceği fikrini doğrur. Yaşamın sorunlarına karşılık, nasıl çözüm yolları bulunabileceğini öğretme çabası engellenmiş olur.

Büyükanne ve büyükbabalar, çocukları şımartma eğilimindedirler. Yıllar geçtikçe, kendi soylarından gelen yeni kuşağı haklı bir zevk ve gurur duygusu izler ve mutluluklarını torunlarına herşeyi vererek sağlarlar. Çocuk, büyükanne ve büyükbabasının hoşgörüsünden sonsuza kadar yararlanmayı çabuk öğrenir.

Ebeveynin disiplininden taviz vermemesi ve değer yargılarına sıkı sıkıya bağlı kalması çocuğun anne ve babasına karşı saygısını arttıracaktır.

Çocuğun, büyükannesi ve büyükbabasının yaptığı şeylerin aynısını, anne ve babasından beklememesi gerektiği anlatılmalıdır ve hissetirilmelidir. Aslında büyükanne ve büyükbabalar, çocuğu şımartmak gibi bir gayeleri yoktur, ancak, hiçbir sıkıcı tarafa katılmadan sadece çocukla birlikte olmanın zevklerini tatmak isterler. Bu da aşırı sevgi ve şefkat doğmasına sebep olur.

Büyükanne ve büyükbabaların aldığı hediyeler, nelerin verilmesini istenmediği belirtildikten sonra çocuğa hiçbir zararı dokunmaz. Yasaklanan şeyleri, çocuğa alma konusunda direniliyorsa, çocukla ebevyn arasında ciddi bir sorun yaşanabilir. Çocuğun eğitimini tehlikeye düşürebilecek durumlarda, en iyi çözüm, kişilerle uzlaşma yolunu bulmaktır. Burdaki en önemli nokta, büyükanne ve büyükbabaların, çocuktan sorumlu ilk kişilerin ebeveynlerin olduğunu kabul etmesidir. Herhangi bir kişi, ebevynin sorumluluğuna karıştığında ya da müdahale ettiğinde, ortaya önemli sorunlar çıkabilir. Büyükanne ve büyükbaba ile ilişkileri dostça sürdürerek, çocuğa alınabilecek hediye konusunda yol göstermek en iyi çözümdür. Onların his ve dileklerini incitmeden, istenilen noktaya gelmek mümkündür. Büyükanne ve büyükbaba, zamanında kendi çocuklarının gelişim aşamasında, sadece eğlenceli kısımlarıyla ilgilenmeyip, bütün sıkıntılı taraflarla da ilgilenmişlerdir. Bu durum, torunlarının sadece eğlenceli aşamaları ile ilgilenmelerini doğurur ve bu da, onların, torunlarına olması gerekenden çok daha fazla şefkat ve hoşgörülü ile yaklaşmalarına sebep olur. Alınan hediyelerde de bu görülebilir. Çocuğun gelişimine zarar verebilecek seçenekler uygun bir dille uyarılmalı ve ebevyn, onların duygularını inciltmeden yol gösterici olmalıdır.




Hiç yorum yok: