4 Şubat 2015 Çarşamba

436.NAFİLE NAMAZLARIN İÇİNDE OKUNABİLECEK DUALAR

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"
Bismillahirrahmanirrahim


Aşağıda hadislerle birlikte verdiğim duaların farz namazların mı yoksa sünnet ve nafile namazların içinde mi okunması ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız bu yazıyı okuyun:

 1. Rufa b. Rafi' anlatıyor: Biz, Hz. Peygamber 
(Sallallahü Aleyhi ve Sellem) 'in arkasında namaz kılıyorduk. Rukû'dan başını kaldırdığında "Semiallahu li men hamideh"duasını okudu. Hemen arkasında bulunan bir kişi "Rabbena leke'l-hamd, hamden kesiren tayyiben mübareken fih" şeklinde bir duayı okudu. Hz. Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem), selam verdikten sonra, "O duayı okuyan kim?" diye sordu. Duayı okuyan adam: "Ben okudum." diye cevap verince, Hz. Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)   "Otuz küsur meleğin bu duayı önce yazmak için birbiriyle yarışıyor olduklarını gördüm" diye buyurdu.

Bu hadisi de göz önünde bulunduran Şafii alimleri, yukarıdaki dua ile birlikte bunu da okumanın sünnet olduğunu söylemişlerdir.(bk. Nevevî, Mecmu, III/420).

2. Abdullah b. Ömer anlatıyor: Hz. Peygamber  (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'le birlikte namaz kılmakta olduğumuz sırada cemaatten birisi, "Allahü ekber kebira ve'l-hamdülillahi kesîra ve sübhanellahi bükraten ve esîla" duasını okudu. Hz. Peygamber  (Sallallahü Aleyhi ve Sellem): "Şu, şu sözleri söyleyen kim?" diye sordu. Cemaatten bir adam: "Ben söyledim, ey Allah'ın Resulü!" diye cevap verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber  (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) , "Bunlar çok hoşuma gitti. Gök kapıları bunlar için açıldı." diye buyurdu.(Müslim, Mesacid,150; Tirmizi, Deavat, 127).

***Bir rivayette: "Namaza girdiği / başladığı zaman"(bk. Tirmizî, İkame, 2);

 başka bir rivayette: "Tetavvu / nafile namazlarında"(bk. Ahmed b. Hanbel, IV/80), ), Hz. Peygamber  (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)  'in: "Üç defa Allahü ekber kebira, üç defa ve'l-hamdülillahi kesîra, ve üç defa da sübhanellahi bükreten ve esîla"duasını okuduğu belirtilmiştir.

***Diğer bir rivayette ise, namazdan söz edilmeden ve sayılar belirtilmeden (bk. a.g.e), Hz. Peygamber  
(Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'in , "Allahü ekber kebira ve'l-hamdülillahi kesîra ve sübhanellahi bükreten ve esîla" duasını okuduğu ifade edilmiştir.

**Bununla beraber, hepsi de Cübeyr b.Mutim'in babasından aktarmasına rağmen, rivayetlerdeki farklılıktan kaynaklanan zafiyet bir tarafa, mezhep imamları tarafından da bununla amel edilmediği görülmektedir.


 Bizim gibi insanlara düşen görev -özellikle ittifak edilen konularda- hadislerin durumunu bizden daha iyi bilen İslam âlimlerine uymak ve her Müslümanın kendi mezhebine göre ibadetlerini yerine getirmesidir.

Hanefilere göre en faziletlisi Farz namazlarda "Allahumme rabbenâ ve lekelhamd" dir. Sonra,"Rabbena ve leke'l-hamd" sözüdür. Sonra "Rabbena leke'l-hamd"dir. Hanbelîler ile Malikîlere göre ise en faziletlisi "Rabbena ve leke'l-hamd"sözüdür.


 SONUÇ OLARAK: Hanefi mezhebinde farz namazlarda sünnet üzere okunan dualar haricinde dua okunmamaktadır.

Nafile namazlarda ise bu duaları okumak müstehaptır:

 1.Rukû'dan kalkarken "Semiallahu li men hamideh" ve  ardından  "Rabbena leke'l-hamd" dedikten sonra "hamden kesiren tayyiben mübareken fih" duasını okumak;

2.
"Allahü ekber kebira ve'l-hamdülillahi kesîra ve sübhanellahi bükraten ve esîla" duasını okumak;

3.
" Rabbiğfirli" zikrinin iki secde arasında söylenmesi müstehaptır. (Birinci secdeden doğrulup ikinci secdeye varmadan)

Hz. Ali Radiyallahu Anh'tan rivayetle Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"Allah (c.c.), kulunun "Rabbiğfirli" demesinden hoşlanır ve şöyle buyurur: "Kulum Benden başka günahları affedici bir kimse olmadığını bildi.Ben de onun günahlarını affettim." (Ahmed bin Hanbel)

Sorularla İslamiyet



"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"


Tüm hata ettiklerim nefsimden, isabet ettiklerim Allah(cc)’dandır.

EN DOĞRUSUNU ALLAH cc BİLİR

Hiç yorum yok: