24 Mart 2013 Pazar

22. (Fiili Sıfatları) ALLAH-U TEALA’NIN ZATI VE SIFATLARI İLE İLGİLİ İTİKADIMIZ

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim”
Bismillahirrahmanirrahim


Ve son olarak fiili sıfatları:
3.FİİLİ- Allah’ın cc kainatla olan münasebetini en açık bir şekilde ifade eden ve O’nun kainatı yaratış ve idare edişini oldukça ayrıntılı biçimde anlatan sıfatlardır.


a)TAHLİK- icat etmek,yoktan yaratmak,

Her şeyin yaratıcısı olan Rabbimiz cc, dilerse, dilediğini yaratan, dilemezse yaratmayan yegâne "Hâlîk" dir. İyiliğin de, kötülüğün de, hayrın da, şerrinde, güzelin de, güzel olmayanın da yegâne yaradanı Rabbimiz Allah Teâlâ'dır... Allah'ın, iyiliğe, hayra ve güzel olana rızası vardır... Kötülükten, şerden ve çirkinlikten razı değildir... O'nun her yarattığı şeyde bir hikmet vardır... Bu hikmeti bazen idrak ederken, bazen de idrakimizin dışında kalmaktadır... Müslüman kullar olarak vazifemiz, Rabbimizin her yarattığını bir hikmet üzere yarattığına ve O'nun boş yere bir şey yaratmadığına iman edip, O'nun hükmüne razı olmamızdır... Kula düşen,Rabbi Allah'a tam teslim olmakdır...

Rabbimiz Allah şöyle buyurur:

"Allah, neyi dilerse yaratır. Bir işin olmasına karar verirse, yalnızca ona 'ol' der, o da hemen oluverir.

"Gökleri ve yeri yaratan, onların bir benzerini yaratmaya kadir değil mi? Elbette (öyledir). O, yaratandır, bilendir.

b)TERZİK-rızık vermek,

c)İHYA-diriltmek,

d)İMATE- öldürmek,

e)TEN’İM-ve f)TE’ZİP Ten'im, nimet vermek, ta'zib de azab etmek demektir... Rabbimiz Allah Teâlâ, kullarından dilediğine bol bol nimetler ihsan eder, günah işleyerek cezayı hak etmiş olan kullarından dilediğine de azab eder... Dilediğinin bütün günahlarını affeder, dilediğinin küçük bir günahına karşılık ceza verir... Rabbimiz Allah'ın affetmeyeceğini beyan buyurduğu suç ve günah, şirk ve küfür işlemektir. Şirk ve küfrün dışındaki suçlardan dilediğini affeder...

Rabbimizin cc bütün bu fiilleri tekvin sıfatına dönücüdür.

Allah’ımız cc tüm teferuatı bilir .En ufak şeyi bile duyar,görür.Mütezile fırkasının “Allah küçük şeylerle uğraşmaz “ diyerek O’nun görmediği,işitmediği şeyler varmış gibi (haşa) Rabbimize noksanlık ,acizlik,cahillik gibi noksan sıfatların isnadı kişiyi dinden çıkarır.

Bundan sonra hep beraber Rabbimizin sıfatları konusunda hassas davranalım inşallah.O’nun hakkında konuşulurken daha dikkatli olalım.Bir ortamda konuşurken bazen “Allah yukarda” diye elimizle gökyüzünü gösterdiğimiz oluyor.O’nun sıfatlarını bilmemekten kaynaklanan böyle konuşmalar geçebiliyor. O mekandan münezzehtir.Biz Allah’ımıza karşı hürmetimizi muhafaza etmek zorundayız.Hangi ortamda olursak olalım Allah’ımıza cc ,Peygamberimize sav ,Kitab’ımıza, Ehl-i Beyt’ e karşı bilinçli ya da bilinçsiz söylenen her söze karşı onları muhafaza edelim inşallah.

Müslüman şuurlu olmalı .Peygamberimiz sav buyuruyor: “ Kim İslam’ın hürmetini,dinin kutsallığını,benim hürmetimi,Ehl-i Beyt’imin namusunu,şerefini,haysiyetini korursa;Allah ‘ta cc onun dinini dünyasını koruyacaktır.”

Kim Allah’ın cc aleyhine konuşur,sıfatlarını inkar eder,isimleri tahrif edilirken; "beni ilgilendirmez bu da bir görüştür" deyip onları söyleyenleri tasdik eder duruma gelirsek Peygamberimizin sav dinimizin,dünyamızın korunmayacağını bildirdiği hadisine düçar oluruz.

Allah’ım bizi böyle bir duruma düşmekten El Hafız ismiyle muhafaza etsin.AMİN…

VE SON OLARAK TEKRAR !!!

Bu dünya RABBİMİZİ tanımanın yeri.

O’nu tanımadan ölürsek bir daha tanıyamayız.


İtikad Risalesi-A.Ünlü

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim”

Tüm hata ettiklerim nefsimden, isabet ettiklerim Allah(cc)’dandır.

EN DOĞRUSUNU ALLAH cc BİLİR

Hiç yorum yok: