22 Kasım 2013 Cuma

205.UZLETİN FAYDALARI-2-(gıybetten kurtulma-emr-i bi´l-mâruf ve nehy-i an´il-münker yapmamak)


“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"

Bismillahirrahmanirrahim


II. Fayda:Günahlardan kurtulmanın yolu uzlet iledir:
Çoğu zaman halkla karışmaktan ötürü insanın başından geçen günahlardan, insanoğlu uzlete çekilmek sayesinde kurtulur. Bu günahlar da dört çeşittir:
a. Gıybet
b. Nemime (Koğuculuk, laf götürüp getirmek)
c. Riyâ
d. Emr-i bi´l-mâruf ve nehy-i an´il-münker yapmamak.

Gıybet
Kişi eğer toplum içinde ise ,kendisini gıybetten koruması oldukça güçtür,hatta bunu neredeyse başaramaz. Ancak sıddîklar bu durumda gıybetten kurtulurlar. Çünkü genelde  insanlar hep başkalarının dedikodusunu yapıp dururlar. Meclislerin konusu hemen hemen dedikodudan başka bir şey değildir.Dolayısıyla başkalarının gıybetini yapmak kişiye tatlı ve hoş gözükebilir.Çünkü gıybet onların gıdası,lezzeti ve meclislerin hazzı haline gelmiştir. Kişi onların bu ürkütücü hallerinden ancak onlardan uzaklaşmakla kurtulabilir. Eğer onlarla oturup-kalkar, onlara uyarsan günahkar olup Allah´ın gazabına maruz kalırsın. Eğer sükût edersen, günahta ortakları olursun. Çünkü gıybetçileri dinleyen onlardan olur. Eğer gıybet yaptıklarını hoş görmezsen sana buğzederler. Gıybetini yaptıkları insanları bırakarak bu sefer sana yönelirler. Dolayısıyla gıybet üzerine gıybet yapmış olurlar. Çoğu zaman gıybet üzerine gıybeti yapa yapa artık gıybeti ve başkasına küfretmeyi hafif görmeye başlarlar!

Emr-i bi´l-mâruf ve nehy-i an´il-münker
İyiliği emretmek ve kötülüklerden menetmek, dinin temel esaslarındandır ve bunu yapmak farzdır. İnsanlarla oturup kalkan bir kimse ise, münkerâtı görmekten kurtulamaz. Münkerâtı gördüğünde susarsa Allah´a isyan etmiş olur. Onları önlemeye kalkışırsa, birtakım zararlara maruz kalır. Zira münkerâttan kurtulma isteği, çoğu zaman onu daha başlangıçta yakalayıp o münkerlerden daha büyük olan günahlara sürükler. Uzlete çekilmekte bu felâketten kurtulmak vardır. Zira bu hususta ihmalkârlık göstermek büyük bir vebaldir. Onu yapmaya kalkışmak da gayet güçtür. Hz. Ebubekir ayağa kalkıp ashab-ı kirama şöyle hitap etti: ´Ey iman edenler!Siz kendinize bakın, siz doğru yolda olduğunuz takdirde sapan kimse size zarar veremez´ (5,Mâide,195) ayetini okuyup yeri olmayan mânâlara hamlediyorsunuz. Oysa ben Hz. Peygamber´in şöyle buyurduğunu işittim:
Halk yasak olan bir hareketi gördüğü zaman onu önlemeye kalkışmazlarsa, Allah Teâlâ´nın tümünü kapsayıcı bir azap göndermesi pek yakın olur.(
 İbni Mace)

Yine Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
Allah Teâlâ kuluna şöyle sorar: ´Sen dünyada münkeri gördüğün zaman ona karşı çıkmaktan seni alıkoyan nedir ´ Allah Teâlâ o kuluna eğer delili telkin ve ihsan ederse o kul şöyle der: ´Yâ rabbî! Senin affını ümit ettim. Halktan kork-tum. (Bu nedenle zahirde münkere karşı çıkmadım)´.(Buhari,
 Müslim)

Kişi, dövüleceğinden ve gücü yetmeyecek bir duruma düşeceğinden korktuğu zaman, durum böyledir. Bunun hudutlarını bilmek ve bunun için bir tarif yapmak gayet müşkildir. Bunda tehlike vardır. Uzlete çekilmekte ise, insanın kurtuluşu vardır. Emr-i bi´l-mâruf ve nehy-i an´il-münker´de birtakım husumetlerin alevlenmesi ve göğüslerin vesveselerinin tahrik edilmesi sözkonusudur.

Emr-i bi´l-mârufu tecrübe eden, çoğu zaman pişman olur. Çünkü emr-i bil-mâruf, eğri bir duvar gibidir. İnsanoğlu onu düzeltmek isterken neredeyse üzerine yıkılıverir. Üzerine yıkılıverdiği zaman der ki: ´Keşke ben onu eski halinde bıraksaydım!´ Evet, eğer kişi kendisine yardım edip duvarı tutan ve duvarı (bir direğe dayatmak suretiyle) doğrultmaya yardım eden bir grubu bulursa düzeltir. Oysa sen bugün yardımcı bulamazsın. Bu bakımdan onları kendi halinde bırak, nefsini kurtarmaya çalış.


Devam edeceğim inşallah.

"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"

Tüm hata ettiklerim nefsimden, isabet ettiklerim Allah(cc)’dandır.

EN DOĞRUSUNU ALLAH cc BİLİR

Hiç yorum yok: