29 Mayıs 2023 Pazartesi

kısa notlar 4 TAKLİT ÜZERE DİNİ YAŞAMAK



Konu dine gelince birilerini taklit üzerinden bir din yaşamaya kendisini bırakmış, öğrenmek- öğrendiklerini paylaşmak- bu konuda hem ikna olup hem de ikna edecek süreçlerde yorulmaktan kaçınan kalabalıklarımız var. 

Bu kimseler bu dinin çok iyi müntesipi olduğu iddiasındalar. Bu çok çarpık bir resim. Bu resmin çarpıklığını bir türlü gösteremedik. 

Bizim din anlayışımızın kırılma noktasıdır burası. Bizim dini yaşamayı taklit üzere sanmamız bizi büyük yanlışlara sevk etti. Halbuki o amelin önce ilmini öğrenmemiz, sonra onu amele dönüştürmemiz ve ilmen, amelen donanmışken bunu da başkalarıyla paylaşmamız gerekir. Sürecin şablonu buydu. 

Resulullah Sallallahu Aleyhi Ve Sellem ve ona iman edenlerin yürüdüğü yol böyleydi. Ayeti öğrenerek, amel ederek, hep öğren-uygula şeklinde götürdüler. 

Biz ise öğrenmekten kaçındık. Sadece gördüğümüzü yapa duran bir kitleye dönüştük. Anlamaya ayıracak zamanımız yok. Futbolda, siyasette, ticarette vesair alanlarda çok zaman harcarken, dine ancak takliden yanaşmak istiyor, kestirmeden sonuçlandırmak istiyoruz. 

Hiç yorum yok: