30 Mayıs 2023 Salı

Allah-u Teala'ya hüsnü-zan


Mümin Rabbini zat ve sıfatlarıyla layık olduğu biçimde tanıdığında daha sağlıklı bir Allah inancına sahip olur. Böylece Ona karşı daima hüsnüzan besler.

Cenâb-ı Hakk'a duyduğumuz o güveni, O'na bağlılığımızı devam ettirmeliyiz.

Cenâb-ı Hakk verdiği imtihanlarla bizim O'nun hakkındaki zannımızı ne denli koruyup korumayacağımızı yokluyor.

“Bana zannı neyse Ben, O’yum.” “Kul, Ben’i nasıl biliyor?” Kul Cenâb-ı Hakk'ı iyi biliyorsa, kendisini koruyacağını, kendisiyle beraber olacağını, ona destek çıkacağını; o iyi yönde, istikamette olduğu sürece onu zayi etmeyeceğini, kuluna zulüm etmeyeceğini, mağdur etmeyeceğine dair hüsnü zanda bulunuyorsa ilahi rahmetten ve mağfiretinden istifade edecektir.

Suizan beslediğinde ise, korktuğu olumsuzluklarla karşılaşacaktır.

O zaman kul, Cenâb-ı Hakk'ın kendisi hakkında iyi bir planı olduğunu, bir çıkış kapısı açacağını, dolayısıyla da bunun beklentisiyle kapıyı çalması gerektiğini bilmeli.

Öyleyse eğer Cenâb-ı Hakk hakkında kulun zannı iyi ise işler ne kadar tersine giderse gitsin kul önüne çıkan engebelerden geçe geçe, Sen’in o üstün rızana kavuşacağız belli ki...diyerek Cenâb-ı Hakk hakkında iyi bir zan ile yol almalıdır.

O yüzden tam bir çaresizlikle, bilinmeze doğru yol alırken bile ümidimiz dorukta olacak. İmtihanım bitmediyse hala, demek henüz benden beklenen olumlu tepkiyi vermemişim ya da bende olan yanlışı değiştirememişim demek ki. Cenâb-ı Hakk düzelmemi bekliyor.

Halis Aydemir

Hiç yorum yok: