Bismillahirrahmanirrahim
Mevla Teala'nın İsm-i şeriflerinden bir tanesi de "Hakim"dir. Yani iş ve emirleri hikmetli, yanlışsız olan, her yaptığını yerli yerinde yapan demektir.
Rabbimizin "Hakim" olduğuna gerçekten iman etmiş isek, O'nun yaptıklarına itiraz etmek kabul edilemez. O, her ne yaptı ise doğrudur ve yerindedir.
Sıcak havalarda terleyip bunaldığımızda oflayıp-puflayıp "bu kadar sıcak olur mu?" diyebiliyoruz. Bu tür şikayetler haddi aşan ifadelerdir ve çok yanlıştır. Çünkü bu gibi sözlerde bir itiraz, bir karşı gelme veya hesap sorma vardır.
Kimedir bu hesap sorma? Haşa! Bu sıcakları yaratana, bu harareti arttırana...
Bu sebepten ağzımızdan çıkan söz nereye gidiyor, bunu çok iyi anlamak lazım. Bu tür ifade ve tavırlardan, Mevla'nın yaptığından memnun olmamak gibi bir durum ortaya çıkıyor, bir sitem ve itiraz söz konusu oluyor ki, Rabbim cc bu tür ifade ve tavırlardan bizi korusun.
Şayet hava çok soğuk olup ortalık buz kesiyorsa, böyle olması gerektiği için böyledir ve bu durum yerli yerinde yapılmış bir iştir. Bu O'nun cc takdiridir ve en münasibi budur, gayet yerinde bir iştir.
Madem Allah-u Teala "Hakim" dir, yani her yaptığı iş yanlışsız, doğru ve yerindedir, öyleyse O'nun takdir buyurduğunun dışında her ne olursa olsun, "acaba şöyle olsa daha mı iyi olur?" türünden akıllara ne gelirse gelsin, yanlıştır, doğru değildir. Zira Rabbimiz doğru ve yerinde olanı zaten yaptığına göre, bu konuda fikir beyan etmek boştur. Doğru olan, herşeyi hali üzere Allah-u Teala'ya bırakmaktır.
Bizler aciz kullarız.Havalar soğuk olunca "donduk", sıcak olunca da "yandık" diyoruz. Bu normal bir durumdur. Çünkü Allah-u Teala insanın tabiatına bunu koymuş. Hararet bastığında buz gibi su içmeyi istemek, ya da soğuk havalarda ısınma ihtiyacı duymak insanın tabiatında vardır. Fakat bunları yaratanın Allah cc olduğunu hatırlayıp şikayet etmemek lazımdır.
Efendimiz sas sıcaktan bunaldığımızda ne söylememiz gerektiğini bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:
"Sıcak bir günde kul; "La ilahe illallah bu günün harareti de ne kadar şiddetli. Allah'ım beni cehennem ateşinin hararetinden kurtar!" dediği zaman Mevla Teala cehenneme hitaben:
"Kullarımdan bir kul senden Bana sığındı, cidden Ben onu ateşten kurtaracağıma seni şahit tutarım" buyurur. Soğukta da durum böyledir."
Bu hadis-i şerif, sıcak bir havada kişi cehennem ateşinin hararetinden Allah’a sığınırsa, Allah-u Teala’nın o kimseyi cehennemden kurtaracağına dair bir müjdedir. Hem de Rabbimiz bu müjdeye cehennemi de şahit tutmaktadır.
Demek kulun böyle söylemesi Rabbimizin çok hoşuna gidiyor. Aslında bu basit görünen sözün altında neler var neler. Şöyle ki; bu sıcak hava o kimsenin aklına denize gidip serinlemekten önce ahireti, cehennemi getiriyor. Bu kimse havanın sıcaklığını hissedince, hemen cehennemin sıcaklığıyla bir bağlantı kuruyor ve oranın sıcaklığından, azabından Allah’a sığınıyor. İşte bu sözde ahirete iman var, cehenneme iman var. Onun şiddetini bilip ondan kurtaracak olanın sadece Allah olduğunu bilmek var.
Kul sıkıldığı, daraldığı ve zor durumda kaldığı zamanlarda, Rabbisine sığınıp ancak Ondan yardım istemesi ne güzel bir kulluk örneğidir. Aslında her şey bize Mevla Teala’yı hatırlatmalıdır. Yolda bir taş yuvarlansa veya ağacın bir yaprağı düşse mutlaka bunda bir hikmet vardır ve bundan ibret almalıdır.
Dolayısıyla havalar sıcak da olsa, soğuk da olsa kimbilir bunda nice hikmetler gizlidir ve bunlar bir imtihandır.
Bize düşen, bu dünyadaki imtihanımızı hangi şart altında olursa olsun başarıyla verebilmek, sevgili Allah’ımıza en güzel şekilde kulluk edebilmektir.
M.Özşimşekler'in yazısından alıntıdır.
"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"
M.Özşimşekler'in yazısından alıntıdır.
"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"
Tüm hata ettiklerim nefsimden, isabet ettiklerim Allah(cc)’dandır.
EN DOĞRUSUNU ALLAH cc BİLİR
EN DOĞRUSUNU ALLAH cc BİLİR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder