17 Aralık 2017 Pazar

***MİLLİ PİYANGO BİLETİ ALMAK CAİZ Mİ?

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"
Bismillahirrahmanirrahim

KUMAR meşru bir ihtiyacın karşılanması için bir çalışma sonucu olmadan piyango ve şans oyunları gibi haram yollarla kazanç elde etmektir. Dinimizde böyle oyunların her türlüsü haramdır. Bir müslüman kendi menfaatini isteyip zararını istemediği gibi; diğer bir müslümanın da çıkarını gözetip kötülüğünü isteyemez. Halbuki kumara katılan herkes, karşı tarafın zararıyle kendi çıkarlarını düşünmektedir.Eğer böyle bir menfaat ve zarar oyunda konulmamışsa ve dince yasaklanan maksadlar da yoksa, yine de her insan için en kıymetli mal olan zamanını boş yere harcamak olur ki bu da zarardır.

Neticesinin ne olacağı belli olmayan bir şeye bağlanıp kolayca malı elden çıkarmak veya bu yoldan zahmetsizce para kazanmak haramdır. Piyango alan kimseler neticede kimin kazanacağı belli olmayan bir oyuna bağlanarak para veriyor veya bu şekilde zahmetsizce para kazanıyorlar. Oyuna iştirak etmek üzere verilen paraların bir kısmı oyunu idare eden müessese tarafından alınıyor. Diğeri iştirakçiler arasında yapılan çekiliş neticesinde kazanan bir kaç kişiye dağıtılıyor. Cahiliye devrinde müşrik Arapların da bu günkü piyangoya benzeyen bir kumarları vardı ki bununla övünç duyarlardı. Mesela: Bir deve keser, 28 hisseye ayırırlardı. İştirakçiler devenin parasını verir ve aralarında çekiliş yapılırdı. On tane okları vardı. Bunlardan üçü boş, yedisi dolu idi. Bu oklar bir torbaya doldurulur ve güvenilir bir kişi her iştirakçi namına bir kura çeker, boş çıkanlar hisse alamaz, dolu çıkanlar da hisselerini fakirlere verirlerdi. Dinimiz bunu kumar sayarak yasaklamıştır.
(Muhammed Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’an Dili c. l s. 764-765) 


Hayır cemiyetleri veya insanî gayeler adı altında da olsa kumar ve piyangoya müsaade etmek mümkün değildir. Gaye iyi ise de kullanılan vasıta yanlıştır. Dinimizde kötülüğü önlemek, iyiliği elde etmeğe tercih edilmiştir. Bu, İslam hukukunda “Def-i mefâsid celb-i menâfi’den evlâdır” prensibiyle kökleştirilmiştir. Yani “kötülüğü gidermek menfaat elde etmekten önce gelir” demektir. Sonuç olarak piyango gibi oyunlara cevaz vermek dinimize göre mümkün değildir.


'Marketlerden ve benzin istasyonlarından alınan piyango biletleri de haramdır. Harama götüren şey haramdır.'
 Kumar ile ilgili iki âyet-i kerime meali:
(Ey inananlar, hamr [alkollü içki], kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz.) [Maide 90]


(Şeytan, hamr ile ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ister. Sizi, Allah’ı zikirden ve namazdan alıkoymak ister. Siz[zararları bilinirken] bunlardan hâlâ sakınmaz mısınız?) [Maide 91]


Ayrıca Milli piyangodan çıkan ikramiyeyi kullanmak da caiz değildir. Haram olan paranın nasıl kullanılacağını ifade etmek oldukça zordur. Akla en uygun olanı, yoksula dağıtmak ve bu dağıtımın karşılığında sevap ümit etmemek; bu hareketi hayır hasenat olarak görmemektir. Pişman olup tövbe etmek ve bir daha almamak en uygun harekettir. Çıkan ikramiyenin yoksullara verilmesi - ümit ederiz ki- Allah katında pişmanlık olarak kabul edilir. Çıkan ikramiyeyi yoksullara vermek suretiyle başlangıçta bilet alarak işlediğimiz hataya ikramiyeyi kullanmayarak ikinci hatayı eklememiş oluruz. İkinci bir günahtan kurtulmuş oluruz. Peygamberimizin Sallallahü Aleyhi ve Sellem ifade ettiği gibi kazancın en güzeli ve helalı meşru yoldan el emeğiyle elde edilenidir.

Diyanet/Sorularla islamiyet/http://tr.yenisehir.wikia.com/

"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"



Tüm hata ettiklerim nefsimden, isabet ettiklerim Allah(cc)’dandır.

EN DOĞRUSUNU ALLAH cc BİLİR

Hiç yorum yok: