4 Eylül 2014 Perşembe

365.ÇOKÇA İSTİĞFARDA BULUNMAYA TEŞVİK EDEN HADİS-İ ŞERİFLER

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"
Bismillahirrahmanirrahim

Abdullah ibni Büsr (Radiyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

” Amel defterinde çok istiğfar bulunan kimseye müjdeler olsun.” (İbni Mace, Edep:57, no:3818, 2/1254, Nesai, es-Sünenü’l-Kübra, no:10289, Haki-i Tirmizi, Nevadiru’l-usul, 2/134)

Herkes çok istiğfar yapmasada bir miktar istiğfarda bulunması bile kendisine fayda sağlayacaktır. Nitekim Abdullah ibni Şakik (Radıyallahu Anh)dan rivayete göre yüce sahabi Ebu’d-Derda (Radıyallahu Anh):

” Sayfasında bir miktar istiğfar bulana müjde olsun” derdi. (İbni Ebi Şeybe, el-Musannef, no:35066, 7/181, Süyuti, ed-Dürru’l-mensur:7/111)

Mu’aviye ibni Cündeb (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur :

” Amel defterinde bulunan bir istiğfar nur gibi parlar.” (İbni Asakir, Ali el-Müttaki, Kenzü’l-ummal, no:2064, 1/475)

Zübeyr (Radıyallahu AAnh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulüllah(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

” Her kim defterinin kendisini sevindirmesini istiyorsa ona çok istiğfar yazdırsın.” (İnbü’s-Sünni, Ali el-Müttaki, Kenzü’lummal, no:2065, 1/475)

Ebu’d-Derda (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“İstiğfarı çok yapmaya güç bulabilirseniz bunu yapın. Çünkü Allah katında ondan daha karlı ve O’na ondan daha sevgili bir şey yoktur.”(Hakim-i Tirmizi, Nevadiru’l-usul, 2/205, Suyuti, ed-Dürru’l-mensur, 7/110, Ali el- Müttaki, Kenzü’l-ummal, no:2080,1/477)

Hasen-i Basri (Radıyallahu Anh) şöyle demiştir :

” Evlerinizde, sofralarınızda, yollarınızda, çarşılarınızda, meclislerinizde ve bulunduğunuz her yerde çok istiğfar edin. Çünkü siz (affolunmanızın kazandıracağı)bereketi ne vakit ineceğini bilemessiniz.”(Beyhaki, Şu’abu’l-iman, no:647,2/158)

Rivayete göre Lokman-ı Hakim (Aleyhisselam) oğluna şöyle demiştir:

” Ey Yavrucuğum ! ‘ Ey Allah! Beni mağfiret et’ demeye dilini alıştır. Şüphesiz Allah-u Te’ala’nın öyle saatleri vardır ki o vakitler geldiğinde hiçbir isteyeni geri çevirmez.” (Abdü’l-Hayy el-Kettani, es-Sirru’l-Hakki, el-İmtinani, sh:126, Ahmed Ferid el-Mezidi tahkikiyle)

Ebu’l-Minhal (Rahimehullah) şöyle demiştir :

” Hiçbir kul kabrinde kendisine dünya da yapmış olduğu çokça istiğfardan daha sevgili gelecek bir komşu bulamamıştır.”
(Abdü’l-Hayy el-Kettani, es-Sirru’l-Hakki el-İmtinani, sh:131, Ahmed Ferid el-Mezidi tahkikiyle)


Risale-i Ahmediye 40 İstiğfar Risalesi
A.Ünlü



"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"

Tüm hata ettiklerim nefsimden, isabet ettiklerim Allah(cc)’dandır.

EN DOĞRUSUNU ALLAH cc BİLİR

Hiç yorum yok: