6 Haziran 2023 Salı

kısa notlar 6 DURMA, RABBİNİN YOLUNA ÇAĞIR!


“Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et” Nahl Sûresi/125-128 

ÇAĞIR. SANA ULAŞAN ÇAĞRI, SENDEN DE BAŞKASINA ULAŞSIN. DURMA, RABBİNİN YOLUNA ÇAĞIR.

Yanına yakınına kim düşüyorsa, bu emir dolayısıyla Cenab-ı Allah’ın bize muhatap kıldığı kişi işte odur. O bizimle alakasız biri değildir. O bizim hissemizdeki kişidir ve Cenab-ı Hakk’ın onu çağrıdın mı diye bize hesap soracağı kimsedir. 
Allah hayatı her yönüyle yönetir. (Rabbimiz yanımıza kim bilir kimleri gönderiyor da biz o esnada belki telefonla vs meşgul oluyoruz. Hatta pek de yüz vermiyoruz. Bizim asosyal olmak gibi bir lüksümüz yok) Rabbimizin yoluna çağırmak için de, Rabbimizin yolunu öğrenmemiz lazım. Ayeti Kerime’deki hikmet; karşı tarafın makul olan yanına hitap etmek. Bak olması gereken bu, doğrusu bu, diyerek gösterdiğimiz. Yanlış seçeneklerin yanlışlarını da izah ettiğimiz, iradesine saygı duyduğumuz, provakatif dil kullanmadığımız (-ki buradan çok kaybediyoruz) Bu baskı, karşı tarafı rahatsız ediyor, belki belli etmiyorlar. Fakat bu hikmetsiz bir çağrı olur. 
Karşımızdaki birinin, bir fert olarak Cenab-ı Hakk’ın kendisine ihsan ettiği hakkı iyi yada kötü yönde kullanabileceği serbestliğini kendisine hissettirmek lazım. “Dilersen inkar edersin dilersen iman edersin, o senin bileceğin şey. Ama ben sana doğrusunu, güzelini anlatmak isterim. Tercihini doğru kullanmanı isterim. Çünkü ben seni seviyorum. Neticede iyi bir sonuç ile bu dünya hayatından çıkmamızı dilerim.” gibi söyleyebiliriz. “Senin dediğin de doğru olabilir, ama beni ikna etmen lazım. Eğer beni ikna edersen ben bu konudaki düşüncemi gözden geçirebilirim buna açığım.”

 Tehditkar ve tahrikkar üsluba yönelirsek hata ederiz. Buna Cenab-ı Hak müsaade etti mi, kendimize sormak lazım. Cenab-ı Hak “Doğruyu söyleyin de nasıl söylerseniz söyleyin” demedi. Söylediğimiz şey karşı tarafı irrite ediyorsa, karşı tarafın henüz hazır olmadığı bir şeyse.. Çünkü öğrenme aşamalı ilerler. Cenab-ı Hak Kuranı Kerim’de tedriciliği esas almış, aşamalı şekilde Cenab-ı Hak insanları kendisine çağırıyor. Yani bizatihi kendisinin takip ettiği sistem bu, kulunu en iyi bilen O olduğu için. 

Hiç yorum yok: