28 Şubat 2013 Perşembe

BELA VE MÜSİBETE UĞRAYAN NE YAPABİLİR?


Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdülillahi Rabb'il âlemin. Ve sallallahu ve selleme ala seyyidina Muhammed ve ala alihi ve sahbihi ecmaîn.

Kur’an’ın bize söylediğine göre aslında başımıza gelen aksiliklerin çoğu bizim kendi davranışlarımızın sonucudur ama biz bunu görmek istemeyiz, onun yerine suçu ya kadere ya da –haşa- doğrudan Allah’a havale ederiz. (Nisa, 4/79; Şura, 42/30; Rum, 30/41.) Oysa varlık âleminde zuhura gelmiş bir şey eğer insanların kendilerine (veya birbirlerine) yaptıklarının sonucu değil de sırf Allah’ın muradı ise o şey mutlak olarak hayırdır ve Allah’a “Allah” olarak inanan herkes O’nun her işini beğenir, razı olur. Çünkü bizim şer sandığımız hayır; hayır sandığımız şer olabilir. (Bakara, 2/216.)

Allah sevdiklerini bazı sıkıntılara düşürse de kendisine dua edip sığınmaktan ayrılmayan elinden gelen son gayreti sarfederek sabır ve kararlılık gösterenlere mutlaka en kısa zamanda ferahlığa ve genişliğe kavuşturmakla yardım eder.

Yaşadığımız her musibet Rabbimiz tarafından bizim bir yanlıştan dönmemiz için verilmiştir.

Rabbimizin mümin kullarına "dur etme, yapma" demek için verdikleridir. 

Bize verilen irade ile biz hakkı ya da batılı tercih ederiz. Allahu Teala bizi bu konuda serbest bıraktığı için müdahale etmez. Kendi irademiz ile hakka dönmemizi ister. Ancak sonsuz merhametinden dolayı cehenneme girmemizi istemediği için; verdiği müsibetlerle yanlışlarımızı bırakalım diye bize hatırlatmalarda bulunur.

Çoğu zamanda imtihanımız hangi konuda zafiyetimiz varsa bu zafiyetler üzerinden olur. Kişinin o konuda musibete uğraması onun yanlışını düzeltmesi için ona verilen bir fırsattır. 


Asıl musibet ve zararlı musibet, imanımıza, Müslümanlığımıza, ahlakımıza gelen musibettir. Bu musibetlerden her zaman Allah’a sığınmamız ve ağlayıp sızlanmamamız gerekir. (bk. Tirmizî, Deavât: 79)

Fakat dinî olmayan musibetler, hakikat noktasında musibet değildirler. Bunların bir kısmı Allah’ın bir ikazı ve uyarısıdır; bir kısmı günahlara kefarettir; hastalık gibi bir kısmı ise, Allah’ın bir iltifatıdır, bir temizliktir. (bk. Buhâri, Îman: 39, Müslim, Birr: 52)


Öncelikle şu konunun altını çizmekte fayda var:

Yüce Allah kulları hakkında zulüm istemez; yani O zalim değildir. Aksine asla haksızlık yapmayan mutlak âdil, hâkimdir. Çünkü O her şeye kadir olan­dır, her şeyi bilendir.  Çünkü zulüm, düzende, şeriat ve hukuk düzeni ihdas etme hususunda hikmet ve mükemmellik ile çatışan bir uygulamadır. O ba­kımdan Allah'ın, yarattıklarından herhangi bir kimseye zulmetmeye ihtiyacı yoktur. O'nun emredip yasakladıklarına gelince, O, bununla insanları yolların en doğrusuna hidayet etmek istemektedir. İtaat sınırları dışına çıkıp fasıklık ettikleri takdirde kendilerine zulmedenler bizzat onlar olur. Zulmeden kimse ise bizzat kendisinin ceza görmesine sebep teşkil eder.

Tefsirü’l-Münir'den aldığım Bakara suresi 153-157. ayet-i kerimelerin tefsirinde müsibete uğrayanlara büyük bir müjde var:

"Sabır, sabrın ölçüsü, tarifi, musibet esnasında istircada bulunmaya dair pek çok hadis ve seleften rivayet gelmiştir. Bunlardan birisini Müslim Ümmü Seleme (r.anha)'den şöylece rivayet etmektedir: Ümmü Seleme dedi ki: Resulullah (s.a.)'ı şöyle buyururken dinledim: "Bir musibet ile karşı karşıya ka­lan her bir kul; "İnnâ lillah ve innâ ileyhi râciûn (1) Allahım bu musibetimden dolayı bana ecir ver ve bana ondan hayırlısını onun yerine ihsan et" dediği tak­dirde mutlaka Allah o musibetinin ecrini ona verir ve ondan daha hayırlısını onun yerine ona ihsan eder."

Beyhakî de Şuabu'l-İmân' da İbni Abbas'dan Resulullah (s.a.)'ın şöyle bu­yurduğunu nakletmektedir: "Musibet esnasında istirca'da bulunan kimse (İnna lillah ve inna ileyhi raci'ûn diyenin) Allah musibetini giderir, akıbetini güzelleştirir ve hoşuna gidecek şekilde onun yerine salih bir halef ihsan eder."

Ahmed ve Tirmizî de Ebu Musa'dan Resulullah (s.a.)'ın şöyle buyurduğu­nu rivayet etmektedirler: "Kulun oğlu öldüğünde Yüce Allah meleklerine: Ku­lumun oğlunun ruhunu kabzettiniz mi? diye sorar. Onlar: Evet derler. Yüce Al­lah: Onun kalbinin meyvesini mi aldınız! der. Onlar: Evet, derler. Yüce Allah: Peki kulum ne dedi? der. Onlar: Sana hamdü sena etti, istircada bulundu. Yü­ce Allah şöyle buyurur: Siz kuluma cennette bir ev yapınız ve ona "hamd evi" adını veriniz."

Ömer b. el-Hattab (r.a) der ki: "Bana isabet eden her bir musibette mutla­ka şu üç nimeti buldum: Evvela bu musibet benim dinimde olmuyordu. İkincisi bu musibet daha önce olanlardan daha büyük değildi. Üçüncüsü Allah o musi­bete karşı büyük bir mükâfat verir." Daha sonra Yüce Allah'ın şu ayet-i keri­mesini okudu: "İşte rablerinden mağfiret ve rahmet hep onların üzerindedir ve onlar hidayete erenlerin ta kendileridir."

Hülâsa; din düzenini ortaya koyan ayet ve hadisler aynı zamanda sabrı, istirca'da bulunmayı, Allah'ın razı olacağı sözler söylemeye, Allah'ın kaza ve kaderine teslimiyet göstermeye, hükmüne razı olmaya da teşvikte bulunmuş­tur. İşte o vakit Allah o musibeti ondan hayırlısını vermek suretiyle telafi eder; sabreden kişi de ecir ve sevap alarak Allah nezdinde güzel kabul görür ve cen­nete nail olur. (2)

(1)Muhakkak biz Allah'ın (varlıklarıy)ız" Kulluğu ve Allah'ın mülkünde oluşu ikrar etmek­tir. "Ve muhakkak biz O'na dönücüleriz" ifadesi de ölmeyi ve kabirlerden dirilmeyi ikrarın ifadesidir.

(2) Vehbe Zuhayli, et-Tefsirü’l-Münir, Risale Yayınları: 1/329-332.



Musibetlerden nasıl korunulur?

1. dua
2.tevbe
3.tevekkül etmek (teslim ol,rıza göster)
4.sabır ( o sınavın bir an önce bitmesini sağlar)
İnsanlar bir müsibet karşısında şikayet ederek ağlar.Fakat şikayet O'na olmalı.O'ndan olmamalı.Müsibeti Allah'a şikayet etmeli.Eyvah deyip ben ne yaptım ki bu başıma geldi dememeli.
5.günahlardan sakınarak ve çok ibadet ederek korunulur.
6.Allah'a sığınmak
7.Allah'a dönüş ayetini okumak.(inna lillahi ve inna ileyhi raciun)bunu söyleyince Allah onu affeder,rahmete kavuşturur,doğru yolu buldurur ve felaketini hayra çevirir.
8.dine hizmet etmek.müsibete karşı önemli bir kalkandır.
9.nimetlerine şükretmek
10.sadaka
11.her durumda doğruyu söylemek
12.her çeşit zulumden uzak durmak beladanda uzak tutar.
13.tevazu sahibi olmak

BELA VE MÜSİBET KARŞISINDA

1.TAVIR (uhud Ashabının tavrı)
henüz bir bela yok ancak gerçekleşme ihtimali var ve bu da korku sebebi ama bu korku gerçek müminlerin imanını arttırmaktan başka işe yaramaz.ve onlar HASBUNALLAHÜ VE NİMEL VEKİL (ALLAH BİZE YETER O NE GÜZEL VEKİLDİR)derler.

2.TAVIR (Hz.Musa)
müsibet artık bir ihtimal ve korku nedeni değil,bilfiil yaşanmakta olan bir olaydır.Hz. Musa bu duayla Allah'a sığınıyor:Rabbim doğrusu bana indireceğin her türlü hayra muhtacım.Kasas Suresi 24. Ayet

3.TAVIR (Hz Yunus)

Sa’d b Ebi Vakkas Radıyallahu Anh’dan:
Resulullah 
sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdular:

- Ben öyle sözcükler biliyorum ki;
bunlar kardeşim Yunus aleyhisselam’ın sözleridir.
Bunları kim bir sıkıntıya düşer de söylerse Allah onu o sıkıntıdan kurtarır :

"Lâ ilâhe illâ ente subhâneke , innî küntü minezzâlimiyn."


"Senden başka tanrı yoktur Senin şanın yücedir,ben zalimlerden oldum."-Enbiya Suresi: 87. Ayet-

Müslüman bir kimse bununla dua ederse mutlaka Allah onun duasını kabul eder.-Hadis kaynağı (Ibn Sünni 345. Hadis) 

4.TAVIR (Hz Eyüp)
Hz Eyüp üzerindeki bela onu kulluk yapmaktan alıkoyacak dereceye ulasınca BU DERT BANA DOKUNDU (İBADET YAPTIRMAZ HALE GETİRDİ) SEN MERHAMETLİLERİN EN MERHAMETLİSİSİN.  Ve eyyûbe iz nâdâ rabbehû ennî messeniyed durru ve ente erhamur râhimîn. [enbiya 83.ayet] 
Bu bela şiddetin son sınıra gelmesi durumunda ve artık insanlar isyan etmeyi düşünmeye başlar.Yapılması gereken bu duadır.

MÜSİBET KARŞISINDA OKUNACAK DUALAR

1.
sabah aksam 7 kez "Fe in tevellev fe kul hasbiyallâh(hasbiyallâhu), lâ ilâhe illâ hûve, aleyhi tevekkeltu ve huve rabbul arşil azîm(azîmi)."

" Allah bana yeter O'ndan başka ilah yoktur.O'na dayandım.O büyük arşın sahibidir."(tevbe,129)


2. Sahabeden Osman b. Affan (r.a.)’ın rivayetine göre Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Bir kul her günün sabahında ve akşamında üç defa; 

 “Bismillâhillezî lâ yedurru ma’asmihî şey’ün
fil-ardi velâ fis-semâi ve hüves-semî’ul-‘alîm.” 


 "Adı anıldığı zaman gerek yerde gerekse gökte
hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah’ın adıyla! O, hakkıyla işiten ve hakkıyla bilendir" 


, derse ona hiçbir şey zarar vermez, görülmedik kaza ve belâ ona isabet etmez.” (Ebû Davud, Edeb, 110;
İbn Mâce, Dua, 14; Tirmizî, De’avât, 13)


3.Sıkıntılardan kurtulmak için okunan kelime-i temcid: 

"Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhilaliyyilazîm" 


"Allah’tan başka güç kuvvet sahibi yoktur. Her şeye kuvvet ve güç veren ancak zati ve sübuti sıfatların sahibi yüce Allah’tır."

4.Korku ve belalardan kurtulmak için sabah akşam üç kere okunan dua:

"Bismillâhillezi lâ yedurru measmihi şey ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semi ul alim" 


"Allah’ın yüce ismine sığınana yerde ve gökte hiç bir şey zarar veremez, O, her şeyi işitir ve bilir."

5.Nazardan ve her türlü zarardan korunmak için okunan dua:

"Euzü bikelimâtillahittammâti min şerri mâ haleka" 


"Bütün yaratıkların şerrinden Allah’ın kusursuz kelamlarına [âyetlerine yani Kur'ana] sığınırım. [Zira âyetlerinde gizli açık her ilim, her ihsan, her tedbir vardır."

6.Nazar değene okunacak dua: 


Bu dua her sabah ve akşam üç defa okunup kendi üzerine veya hastanın üzerine üflenirse, göz değmesinden ve şeytanların ve hayvanların zararından korur. 

"Euzü bi-kelimâtillahittâmmeti min şerri külli şeytânin ve hâmmetin ve min şerri külli aynin lâmmetin." 

"Şeytanların, haşaratın ve kem gözlerin şerrinden Allah’ın kusursuz kelamlarına [âyetlerine yani Kur'ana] sığınırım. [Zira âyetlerinde gizli açık her ilim, her ihsan, her tedbir vardır.]

7. Başına Az Veya Çok Sıkıntı Geldiği Zaman
 Allah teala şöyle buyurmuştur:
 Sabredenleri müjdele, bunların başına bir musibet geldiği zaman:

" İnna lillahi ve inna ileyhi raciun ulaike aleyhim salavatün min rabbihim ve rahmetün veulaike hümül mühtedun"

" Biz Allah'a aidiz ve O'na döneceğiz. Onlara Rablerinden bağışlamalar ve rahmet vardır. Doğru yolu bulanlar da onlardır, derler." (Bakara: 155, 156).

 * Ebu Hureyre radıyallahu anhden: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir:

 Başınıza gelen her musibet için, hatta ayakkabınızın bağcığı için bile, inna lillah ve inna ileyhi raciun, deyiniz; zira o da bir musibettir. Ibn Sünni, 354.


8.Her çeşit hastalık karşısında

"Ve minhum men yekûlu rabbenâ âtinâ fîd dunyâ haseneten ve fîl âhirati haseneten ve kınâ azâben nâr(nâri)."(Bakara 201)

"Allah'ım bize dünyada da iyilik ver ahirette de iyilik ver.bizi cehennem azabından koru"

9.Bir şeyden korktuğu ve telaş  ettiği zaman

Sevban radıyallahu anh diyor ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir şeyden korktuğu zaman:

" Huvallah, Allahu rabbi laşerike leh."


 "O Allah'tır, Allah benim Rabbimdir, şeriki (ortağı) yoktur." İbn Sünni, 337. 

Amr bin Şuayb babasından, dedesinden rivayetle diyor ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem bize korku duası olarak şunları öğretirdi:

 "Euzu bikelimatillahit tammeti min gadabihi ve şerri ibadihi, vemin hemezatiş şeyatini ve enyahdurun"


 "Gazabından, kullarının şerrinden, şeytanların rahatsız etmelerinden ve bana sokulmalarından Allah'ın noksansız kelimelerine sığınırım."

 Abdullah bin Amr bunları aklı yeten çocuklarına öğretirdi. Aklı yetmeyenlerin de yazar boyunlarına asardı. Tirmizi, Daavat, 3401.

10. Şiddet anlarında ve önemli işlerde dua

İbn Abbas radıyallahu anhuma diyor ki: 

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem sıkıntılı anlarda şöyle derdi:

 "Lailahe illallahul azimül halim, lailahe illallahu rabbül arşil azim, lailahe illallahu rabbüs semavati verabbül ardı rabbül arşil kerim." 

"Allah’tan başka ilah yoktur, uludur, yumuşaktır. Allah’tan başka ilah yoktur, ulu arşin Rabbidir. Allah’tan başka ilah yoktur, göklerin Rabbidir, yerin Rabbidir ve kıymetli arşın Rabbidir."  Buhari, Daavat, 6345.

*Bir rivayette de başına mühim bir iş geldiği veya sıkıntıya uğradığı zaman böyle yapardı denmiştir.

 İnsan her zaman sıkıntıyla karşılaşabilir, üzülüp kederlenebilir. Böyle zamanlarda Cenâb-ı Hakk’ın birliğini ve yüceliğini dile getiren ve tutunulacak
yegâne sağlam dalın O olduğunu belirten ve Efendimiz tarafından tavsiye buyurulan bu duayı
okumalıdır.
O halde bir kimse bu duadan sonra hâlini ve sıkıntısını Mevlâ’sına arzederek O’nun yardımını isteyebilir.

11. Enes Radıyallahu Anh diyor ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in başına bir şiddet geldiği zaman:

"Ya hayyü ya kayyum, birahmetike esteğis"

"Ey gerçek hayat sahibi ve her şeyi ayakta tutan Allah'ım, rahmetinden medet umarım." derdi.
-Tirmizi,Daavat,3524-

12. Ebu Hureyre Radıyallahu Anh diyor ki: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'i bir şey düşündürdüğü zaman başını göğe kaldırır:

"Sübhanallahil azim"

 "Ulu Allah'ı tesbih ve tenzih ederim," derdi.

 Sıkı dua ettiği zaman da:

"Ya hayyu ya kayyum"

"Ey gerçek hayat sahibi ve herşeyi ayakta tutan Rabbim!" derdi. -Tirmizi,Daavat,3436-

13. Enes radıyallahu anh diyor ki. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin en çok duası şu idi:

 "Allahümme atina fiddünya haseneten vefil ahireti haseneten ve kına azaben nar"

 "Allah'ım, bize dünyada da iyilik, ahirette de iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru.

 Enes radıyallahu anh da dua ettiği zaman bununla dua ederdi; dua ettiği zaman içine bunu da katardı. Buhari, Daavat, 6389; Müslim, Zikir ve Dua, 2688.

14. Abdullah bin Cafer'den: Hz. Ali radıyallahu anhuma diyor ki:
 Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem bana şu kelimeleri öğretti. Başıma bir sıkıntı ve zorluk geldiği zaman bunları söylememi emretti:

" Lailahe illallahul kerimül azim, sübhanehu tebarekallahu rabbül arşil azim, elhamdü lillahi rabbil alemin."

 "Allah'tan başka ilah yoktur, kerem sahibidir, uludur. O'nu tenzih ederim, O, ulu arşın Rabbidir. Alemlerin Rabbi Allah'a hamd olsun."

 Abdullah bin Cafer bunu sıtmalı insanlara telkin eder ve okur üflerdi. Gurbete gelin giden kızlarına da bunu öğretirdi. Ahmed bin Hanbel, 1/94; Ibn Sünni, 630.

15. Ebu Bekre radıyallahu anhden: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: Sıkıntıya düşenlerin duası şudur dedi:

" Allahümme rahmeteke ercu fela tekilni ila nefsi tarfete ayn, veaslih li şe'ni küllehu, lailahe illa ente."

 "Allah'ım, rahmetini umarım. Beni göz açıp yumacak kadar da olsa nefsime bırakma. Bütün işlerimi düzelt. Senden başka ilah yoktur." Ebu Davud, Edeb, 5090.

16. Esma bint Umeys radıyallahu anha diyor ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem bana: Sana bazı kelimeler öğreteyim mi, başın dara düştüğü zaman onları söylersin:

" Allahu Allahu rabbi la üşrikü bihi şey'a." 

"Rabbim Allah'tır, Allah'tır. Hiçbir şeyi ona şirk koşmam." Ebu Davud, Salat, 1525; lbn Mace, Dua, 3882.

17. Ebu Katade radıyallahu anh diyor ki: Resulullah sallahu aleyhi ve sellem:

 Kim sıkıntı anında ayetelkürsi ve Bakara suresinin son ayetlerini (amenerresulü) okursa, aziz ve celil olan Allah ona imdat eder. lbn Sünni, 346. 

18. Şerden korunma duası

 Hz. Aişe'den (radıyallahu anha) rivayet ettiğine göre, Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle dua etmiştir:

 "Allahümme innî eûzü bike min şerri mâ amiltü ve min şerri mâ lem a'mel."

 "Allahım! İşlediğim ve işlemediğim tüm şeylerin şerrinden sana sığınırım." (Müslim, Zikir, 18.)

19. Kötülüklerden korunmak için dua

Bismillahirrahmanirrahim
"Allahumme afina min kulli belain ve min kulli kadain ve min külli maradin muhtelifin."

"Rahman ve Rahîm olan Allah adıyla" "Allah'ım, bizi her beladan, her kazadan ve her çeşit hastalıklardan afiyette kıl." 

20. Belaları defetmek için okunacak dua

 Enes b. Malik'ten (radıyallahu anh) rivayet olduğuna göre, Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur:

 "Allah Teala bir kuluna, aile, mal mülk, çoluk çocuk gibi nimetler verir de, o kişi, 'Mâşallah lâ kuvvete illâ billâh' diye dua ederse, kendisine ve sahip olduklarına ölümden başka musibet ilişmez." (İbnü's-Sünni, Amelü'l-Yevm ve'l-Leyle, nr. 357.)

21. Kötülükten ve hastalıktan korunma duası

 Hz. Aişe (radıyallahu anha) anlatıyor: "Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) ailesinden bazısı hastalandığı zaman, onun tüm kötülüklerden korunması için Allah'a sığınır sığındırır ve sağ eliyle meshederek şu duayı okurdu:

 'Allahümme rabbe'n-nâsi, ezhibi'l-be'se. İşfihî ve ente'ş-şâfî. Lâşifâen illâ şifâüke şifâen lâ yugâdirü sekamen.'

 "Ey insanların Rabb'i! Şu hastalığı giderip şifa ihsan et. Şifa verici ancak sensin. Senin şifandan başka hiçbir şifa yoktur. Öyle bir şifa ver ki hasta üzerinde hiçbir hastalık izi bırakmasın!"(Buhari, Tıb, 38, 40; Müslim, Selam, 19.) 

22. O dert onun başına gelmez

Ebu Hüreyre'den (radıyallahu anh) rivayet edildiğine göre, Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur:

 "Her kim bir hastalığa müptela olmuş birini görünce, 'el-Hamdü lillâhillezî âfânî mimmâ ibtelâke bihî ve faddalanî alâ kesîrin mimmen halaka tafdîla' 

"Verdiği bu dertten beni afiyette kılan ve beni birçok yarattıklarına karşı üstün kılan ve nimetlerle donatan Allah'a hamdolsun"

 derse o dert onun başına gelmez." (Tirmizi, Daavat, 38; İbn Mace, Dua, 22)

23. Esmaül hüsna ile dua etmek

 Cenab-ı Hakk'ın isimlerinin manalarını bilerek ve zikrederek dua edilip istendiği taktirde, Allah'ın (celle celalühü) o kimsenin muradını vereceği bildirilmiştir. Mesela, rızkın genişletilmesi, açlıktan ve geçim sıkıntısından kurtulmak isteniyorsa, "Rezzak" ve "Kerim" isimleriyle Allah'a dua edilir. Eğer duada istenilen bağışlanma ise "Rahman", "Rahim", "Gafur" ve Afüv" isimleriyle dua edilir. Allah Teala ayet-i Kerimesinde buyuruyor ki: "En güzel isimler (esma-i hüsna) Allah'ındır. O halde O'na o güzel isimlerle dua edin" (A'raf 7/180)

Kur'an-ı Kerim'de esma-i hüsnanın bir kısmı da hadis-i şeriflerde bildirilmiştir. Haşr suresinin son üç ayetinde Allah'ın güzel isimlerinden bazıları zikredilmektedir. Esma-i hüsnanın başına "ya" eklenerek okunabilir. Mesela, "Ya Allah, ya Rahman, ya rahim, ya Melik, ya Vedud..." gibi. Rivayet edildiğine göre Bedir Muharebesi gecesi, Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) bir ağacın altına geçmiş, orada namaz kılmış ve secdede devamlı "Ya Hayyu, ya Kayyum" isimlerini zikretmiştir. (İbn Kesir, el-Bidaye ve'n-Nihaye, 3/326.) 

Ebu Hüreyre'nin (radıyallahu anh) rivayet ettiğine göre Resul-i Ekrem (sallallahu vesellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın doksan dokuz ismi vardır. Onları kim ezberlerse cennete girer. Hem Allah tektir ; teki sever."

24. Kaza Ve Belalardan Korunmak İçin

 Sabah ve akşam 3'er defa İhlas, Fatiha ve Muavvizeteyn Sureleri okunmalıdır. Bu Sureleri okuyan kişinin malı, canı, çoluk ve çocuğu tüm kötülüklerden muhafaza olur

25. Bela ve musibete karşı okunacak dua 

"Allahümme ente rabbi, lâ ilâhe illâ ente, aleyke tevekketü ve ente rabbü'l-arşi'l-azîmi. Mâ şâallhu kâne, ve mâ lem yeşe'lem yekün. La havle ve la kuvvete illâ billah'il-ayyi'l-azîm. A'lemü ennlehe alâ külli şey'in kadir ve ennellahe kad ehâta bi-külli şey'in ilma. Allahümme innî eûzü bike min şerri nefsî ve min şerri külli dabbetin ente âhizun bi-nasiyetiha. İnne rabbî alâ sırâtın Müstakîm." 

 "Allahım, sen benim Rabbim'sin. Senden başka ilah yotur. Sana tevekkül ettim. Sen yüce arşın sahibisin. Allah'ın dilediği olur; dilemediği olmaz. Güç kuvvet ve kudret yanlız yüce Allah'a mahsustur. Ben şunu kesinlikle biliyorum ki Allah Teala her şeye kadirdir. Allah ilmiye her şeyi kuşatmıştır. Allahım! Nefsimin şerrinden sana sığınıyorum. Benim Rabbim doğru yol üzerindedir (doğruluğu emreder). " (İbnü's-Sünni, Amelü'l-Yevm ve'l-Leyle, nr. 57.)

26. Zor durumdan kurtulmak için dua 

Zor durumda kaldığında ; Allah’u Teala'dan bu ayeti okuyarak kurtuluş dileyin. KEHF – Süresi 10 ncu ayet 

" İz evel fityetu ilel kehfi fe kâlû “rabbenâ âtinâ min ledunke rahmeten ve heyyi’ lenâ min emrinâ reşedâ[reşeden]."

 "O [yiğit] gençler mağaraya sığınmışlar ve: Rabbimiz! Bize tarafından rahmet ver ve bize, (şu) durumumuzdan bir kurtuluş yolu hazırla! demişlerdi."

27. Allah’ın Resulü sas her hangi bir hususta mahzun olunca aşağıdaki dua ile dua ederdi. (Deylemi "el Müsned";no:8317,İbni Asakir"Tarihu Dimeşk" 5/312,İbnü Ebi'd Dünya "el-Ferec ba'de'ş-Şidde" 96/35) 

Bu duaya Ferec(Kurtulma) duası denir.

“Allahümme ahrusni bi aynikelleti lâ tenâmü veknüfni bi rüknikellezi la yürâmü, ver-hamni bi kudratike aleyyi ente sikati ve racâi fe kem min nı’metin en’amte bihâ aleyyi kalle leke bihâ şükri ve kem mim beliyyetin ibteleyteni bihâ kalle leke indeha sabri fe yâ men kalle ınde nı’metihi şükri fe lem yehrimni ve yâ men kalle ınde belaihi sabri felem yahzülni ve yâ mer raani alel hatâyâ ve lem yefdahni es’elüke en tüsalliye alâ muhammediv ve alâ âli muhammed. ke ma salleyte ve bârekte ve terahhamte alâ ibrâhiyme inneke hamiydüm meciyd. Allâhümme eınni alâ diyni bi dünyâye ve ala ahırati bit takva .vahfezni fiymâ ğıbtü anhü ve la tekilni ila nefsi fiymâ hadartü yâ mel la tedurruhüz zünûbü.ve la tenkusu hül mağfiratü heb li ma la yenkusuke vağfir li mâ la yedurruk. İlahi es’elüke feracen kariybev ve sabran cemiylen ve es’elükel âfiyete min külli beliyyetin ve es’elükeş şükra alel âfiyeti ve es’elüke davemel afiyeti ve es’elükel ğına anin nâsi ve la havle ve la kuvvete illa billâhil aliyyil azıym.”

"Ey Allah! Uyumayan (koruma) gözünle beni koru, erişilmeyen rüknünle beni kuşat(koruma altına al). Bana yeten güç ve kudretinle bana rahmet eyle. Dayanağım, umudum ancak Sensin. Nice nimet var ki o nimeti bana lütfettin ama karşılığında benim Sana şükrüm az oldu. Nice bela ve müsibet ve musibet var ki onunla beni imtihan ettin ama bela musibetler anında benim Sana karşı sabrım az oldu.

Ey nimetine karşı şükrümün azlığına rağmen beni mahrum etmeyen, imtihanına karşı sabrımın azlığına rağmen beni yanlızlığa terk etmeyen ve ey beni günahlar yaparken gördüğü halde rezil etmeyen Allahım!

Ben Senden dilerim ki, İbrahim as'a salat ettiğin , bereket verdiğin ve rahmet ettiğin gibi Muhammed sas'e ve aline de salat edesin. Şüphesiz Sen Hamid ve Mecid'sin.(hamde layıksın ve ulusun).

Ey Allah! dünyamı(n imkanlarını bahşetmeni) vesile kılarak dinimi (yaşama) konusunda bana yardımcı ol. Yanında olmadığım(evladım,ailem ve malım gibi değer verdiğm) şeyler konusunda beni muhafaza eyle. Yanlarında bulunduğum şeyler hususunda da beni nefsime havale etme.

Ey günahlar Kendisine zarar vermeyen ve bağışlamak bir şeyini noksan etmeyen Zat! Sana noksanlık getirmeyen mağfiretini lütfeyle ve sana zarar vermeyen günahlarımı bağışla.

Ey benim İlahım! Ben Senden(her sıkıntı ve zorluktan) en yakın bir çıkış, (itirazsız) pek güzel bir sabır dilerim, her beladan uzak bir afiyet dilerim, afiyet karşılığında şükretmey(e muvaffakiyet)i dilerim. Afiyetin devamını niyaz ederim ve insanlara muhtaç olmamayı isterim. Masiyetten uzak durmak ve taate güç yetirmek ancak O Ulu ve Yüce olan Allah'ın yardıyla mümkündür.


28. Ya Rabbi! ancak rahmetini ümit ederim.beni göz açıp kapayacak kadar bile nefsime bırakma.benim Senden başka dayanacağım yoktur.

                                     **** 

**SABREDENLER HESAPSIZ ŞEKİLDE ÖDÜLLENDİRİLİR.

**HANGİ DERT SENİN YÜREĞİNİ YAKARSA O DERT SENİN DERMANINDIR.SENİ HAKK'A O DERT GÖTÜRECEKTİR.

**BİZE BİR DERT VERİLMİŞSE O BİZİM TEDAVİMİZ İÇİNDİR.

**KENDİNİ ZAYIF HİSSETTİĞİNDE HALİNİ ALLAH'A ARZ ET.O'NDAN YARDIM VE RAHMET DİLE.ÇÜNKÜ MÜSİBETİ VEREN O OLDUĞU GİBİ KALDIRAN DA O'DUR

**BİLİYORUZ Kİ KÖTÜ GÖRÜNEN BİR ŞEY ASLINDA BİZİM HAYRIMIZADIR.RABBİM BİZE ZULMETMEZ O BİZİ ÇOK SEVİYOR.

**Dua et. Duan kesin kabul olacak. Bir mümin karamsar bakamaz. Bilir ki Allah cc ona en hayırlısını verecek. Başına gelen herşeye hüsnü zan et. Herşeyin yolunda olduğuna yürekten inan.

**Allah cc tarafından verilen sıkıntı içinde 
kolaylıklar var, orada duruyor ama sen karamsarlığa düştüğün için göremiyorsun. Çünkü Allah-u Teala hiç bir sorunu çözümsüz göndermemiştir.

**Peygamber efendimiz Sallallahu aleyhi ve sellem de her işareti olumlu yorumlamıştır. En zor durumda dahi bir hayır görmüştür. Çünkü Allah-u Teala hiç bir şeyi zayi etmez. Her yaşananda bir hayır vardır.

PEYGAMBERİMİZ aleyhissalâtu vesselâm'ın BİZE MÜJDELERİ:

HASTALIK VE MUSİBETLER


4658 - Ebu Hureyre ve Ebu Said radıyallahu anhüma'nın anlattıklarına göre, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm şöyle buyurmuştur:

"Mü'min kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık bir üzüntü hatta bir ufak tasa isabet edecek olsa, Allah onun sebebiyle mü'minin günahından bir kısmını mağfiret buyurur."
Buhari, Marda 1; Müslim, Birr 52, (2573); Tirmizi, Cenaiz 1, (966).

4659 - Hz. Cabir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, Ümmü's-Saib radıyallahu anhâ'nın yanına girdi ve:

"Niye zangırdıyorsun, neyin var?" dedi. Kadın: "Humma (sıtma)! Allah belasını versin!" dedi. Aleyhissalatu vesselam da:"Sakın hummaya sövme! Çünkü o, insanların hatalarını temizlemektedir, tıpkı körüğün demirdeki pislikleri temizlediği gibi!" buyurdular."

4660 - Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bir hummalıyı ziyaret etmişti. Hastaya:


"Müjde! Zira Allah Teâla hazretleri diyor ki: "Humma benim ateşimdir, ben onu mü'min kuluma musallat ederim, ta ki, ateşten tadacağı nasibi(ni dünyada tadmış) olsun."
Rezin tahric etmiştir. (Ahmed İbnu Hanbel'in Müsned'inde mevcuttur: 2, 440).

4661 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:


"Allah bir kuluna hayır murad ettimi onun cezasını tacil edip dünyada verir; bir kulu hakkında da kötülük murad ettimi onun günahlarını tutar, Kıyamet günü cezasını verir."
Tirmizi, Zühd 57, (2398).

4662 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

"Mükâfaatın büyüklüğü belânın büyüklüğü ile (orantılıdır). Allah bir cemaati sevdi mi onları musibete müptela eder. Kim bundan razı olursa Allah da ondan razı olur, kim de razı olmazsa Allah da ondan razı olmaz."
Tirmizi, Zühd 57, (2398).

4663 - Hz. Cabir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:


"Kıyamet günü, afiyet ehli kimseler, bela ehline sevapları verilince, dünyada iken derilerinin makaslarla kazınmış olmasını temenni edecekler.Tirmizi, Zühd 59, (2404).

4664 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Mü'min erkek ve kadının nefsinde, çocuğunda, malında bela eksik olmaz. Tâ ki hatasız olarak Allah'a kavuşsun."
Muvatta, Cenaiz 40, (1, 236); Tirmizi, Zühd 57, (2401).

4665 -Mus'ab İbnu Sa'd, babası radıyallahu anh'tan naklediyor: "Der ki:
"Ey Allah'ın Resûlü! dedim, insanlardan kimler en çok belaya uğrar?"

"Peygamberler, sonra büyüklükte onlara ve bunlara yakın olanlar. Kişi diyaneti nisbetinde belaya maruz kalır. Kim dininde şiddetli ve sağlam olursa onun belası daşiddetli olur. Şayet dininde zayıflık varsa, allah onu da diyaneti nisbetinde imtihan eder. Bela kulun peşini bırakmaz. Tâ o kul, hatasız olarak yeryüzünde yürüyünceye kadar."
Tirmizi, Zühd 57, (2400).

4666 - Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:


"Allah Teâla hazretleri ferman etti: "İzzetim ve celalim hakkı için, mağfiret etmek istediğim hiç kimseyi, bedenine bir hastalık, rızkına bir darlık vererek boynundaki günahlarından temizlemeden dünyadan çıkarmayacağım."
Rezin tahric etmiştir.

4667 - Ebu Musa radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

"Bir kul, salih amel işlerken araya bir hastalık veya sefer girerek ameline mani olsa, Allah ona sıhhati yerinde ve mukim iken yapmakta olduğu salih amelin sevabını aynen yazar."
Buhari, Cihad 134; Ebu Davud, Cenaiz


İ.Gazali'den alıntılar vardır.

 Konuyla ilgili bu videoyu da seyretmenizi öneririm:


Hastalıklarla ilgili bu yazıyı da okumanızı öneririm:


Bela ve günah ilişkisi ile ilgili bu yazıyı da okumanızı öneririm:
 

https://ikrayasin.blogspot.com/2021/08/bela-gunah-ve-istigfar-iliskisi-faruk.html


Sallallahu ve sellem ve ala seyyidina Muhammed ve ala alihi ve sahbihi ecmain. Ve’l hamdüli’llahi rabbi’l âlemin.

Tüm hata ettiklerim nefsimden, isabet ettiklerim Allah-u Teala’dandır.

EN DOĞRUSUNU ALLAH azze ve celle BİLİR

53 yorum:

Adsız dedi ki...

ALLAH RAZI OLSUN.

Adsız dedi ki...

Allah razi olsun

Adsız dedi ki...

On numara 5 yıldız buraya bunları yazandan Allah razı olsun

Adsız dedi ki...

Altı aydan buyana başımdaki belalardan kurtulamadım.Ne huzurumuz kaldı nede mutluluğumuz,ne gece uykusu kaldı nede gündüzün akşamolduğunu bildim,istemediğimiz kişilere muhtaç kaldık gerçekten çok aciz kaldık.Altı ayda şaçlarıma aklar düştü
Eşimle kendi kendimize sorar olduk, biz gerçekten çokmu kötü biriyiz diye.
Yukardaki yazıları okuduktan sonra şimdi daha iyi anlıyorum.
Bu bir imtihan hemde büyük bir imtihan.

Adsız dedi ki...

şuan o kadar çaresizim ki. ve bu çaresizliği kendi elimle yavaş yavaş an be an bizzat ben oluşturdum. bir çok kapı açıldı hiç birinden giremedim. altı ay önce Allah'ım çok çaresizim bir kapı aç diye dua ettim açıldı orayı da heba ettim.
bilmiyorum. belki de bunları yaşamam gerekiyormuş. acizliğin dibini görmek gerekiyormuş.
akıllı olun, fırsatları değerlendirin.
ben de Rahman ve Rahim olan o Yüce Allah'a yeniden yakaracağım, musibetimi hayra çevirmesini isteyeceğim. başka çarem mi var ki!

fakat bu durumdan kurtulursam ki kurtulmak için elimden gelen ne varsa yapacağım ve O'na sığınacağım, bu yaşadığım acizliği bir daha unutmayacağım İnşallah. Amin.

Adsız dedi ki...

Allah razı oldu

Unknown dedi ki...

ALLAH RAZI OLSUN

Adsız dedi ki...

Bende geçen sene kendimi resmen ateşe attım büyük günahlara girdim hatamı anladım ama iş işten geçmiş oldu Rabbime döndüm yöneldim dilerim beni bağışlar şimdi günahlarımın peşimi bırakması için yakarıyorum bana da dua edin kardeşlerim ve bana çıkar yol gösterin Allah razı olsun herkesten

Adsız dedi ki...

Allah razı olsun paylastıgınız dualar ıcın
Dertsız sıkıntısın kım var kı bu dunyada sonu nereye cıkacagı bellı olmayan bır gırdaba dustum butun aılemıde surukledım sonum belırsız
Allah a dayandım butun benlıgımle O ndan baska yardımcımız yok
Rabbım kımın ne sıkıntısı varsa ınsallah en kısa zamanda hayırla kurtarsın ıcınde benıde ınsallah

Adsız dedi ki...

Bırbırımız ıcın dua edelım kardesler Rabbım sıkınta dertte belada olan butun musluman ummetını kurtarsın
Amın Amın Amın

Adsız dedi ki...

Bir musibet ile karşı karşıyayım. Gecelerim gündüzüme karıştı. İlaçla ayakta duruyorum. Korku endişe ve vesvese peşimi bırakmıyor. Şüphesiz Allah'ıma güveniyorum. Bu duaların büyük bir bölümü ezberimde. Zalim bir kişi ve kişilerle karşı karşıyayım. Hak etmediğim şekilde zulme uğruyorum. Ama biliyorum ki Allhın izni olmadan daldan yaprak düşmez. Sabrediyorum dua ediyorum.Sıkıntı çekiyorum. Ama asla şikayet etmiyorum. Rabbim darda koymayacak çıkış yolu verecek zalimlerin zulümlerini ayaklarına dolaştıracaktır.
O merhametlilerin en merhametlisidir. Yaradan sıkıntıda darda musibette hastalıkta üzüntüde çıkmazda olanlara bir çıkış yolu verir inşallah. Birbirimize dua edelim.

Adsız dedi ki...

Diliyorum rabbimden bizimgibi dunyada hatalarıyla boĝuşan kendiyaptıĝı hatalardan dolayı ailesine ve çevresine zararı dokunan ve sonra onlara kızan aslında kendi yaptıklarımın hatasını önce kendi yaşayan ailesine yaşatan benim gibi olan cokkimse var diliyorum rabbimden peyganber efendimizin ettiĝi
musubet vesıkıntı dualarını ediyorum cümle sıkıntıda olanları maddi ve manevi dünyevi ve ahireti sıkıntılarımızı en kısa zamanda bertaraf etsin beni vebizi daima rabbime kulluk yapanlardan eylesin amin amin amin rabbim hepimize sıkıntılardan ve darlıktan biran õnce kurtarsın amin

Unknown dedi ki...

Eşim ve ben şu an o kadar sıkıntidayizki bu sayfayi onun için açtım biliyorum Allahın huzuruna mecbur hissetmedikce çıkmıyor ona dualarimizi yoneltmiyoruz musibet aninda kurtuluşu başka kişilerde arıyoruz halbuki o izin vermedikce kulu ne yapabilir hem yaptığı iyiliğin arkasından konuşmayan başa kalkmayan o degil midir bende burdan dualarinizi bekliyorum ailem için ve bu sayfayi ziyaret etmisseniz elbette sizlerinde dertleri vardir Allah tez vakitte bizleri selamete çıkan kullarindan eylesin Amin!

Adsız dedi ki...

Insan dert görmedikçe Allahı hatırlamıyor . Çok büyük iftira yiyorum rabbim derdi olanların dertlerine devalar nasip etsin inşallah. Bu sayfayı açandan rabbim razı olsun ve tez zamanda sıkıntılarımızı hayra çevirsin inşallah amin amin amin.

la tahzen dedi ki...

ALLAH razı olsun

Adsız dedi ki...

1 ay once yaptigim bir hatadan dolayi suan cok buyuk bir musibetle karsi karsiyayim.bu hatayi 3 4 gun once farkettim.Musibet olasiligi var.ve cok korkuyorum.geceleri uyku uyuyamiyorun.agliyorum catlarcasina.kalbime agrilar giriyo.nefesim kesiliyo.insanlar etrafimda gezerken,konusurken,gulusurken ben kendimi kaybetmis bi sekilde buluyorum.dua ediyorum.Yalvariyorum Rabbime.Bana gelecek zarar ailemi etkileyecek.Ailem olmasa bu musibet hic umrumda olmayacak.Nefesim kesiliyo.Vucudum karincalaniyo.Konusacak dertlesecek kimsem yok.Her an catlayacak gibiyim.Su 3 4 gun yasadigim stres korku nobet beni soldurdu.Dua edin Allah Rizasi icin tukeniyorum

Adsız dedi ki...

6 ekimde ki yorumu ben atmiştim.gerçekten çok zor günlerdi.çok şükür o belayı musibeti mükemmel bir kazançla atlattım :).Allahıma bin şükür.hacet namazı ve sık sık yalvarma tövbe istiğfar ve bu belanın Allah katından bir imtihan olduğu bilinciyle hareket.işin sırrı bu :) şuan yine uyku uyuyamıyorum sevinçten :).Allah teala herkese bunu nasip etsin

Adsız dedi ki...

Bende şuanda büyük bir musibetin içindeyim,daha önce yaptıklarımın cezasını çekiyorum, geceleri uyku uyuyamıyorum, eğer atlatamazsam kimsenin yüzüne bakamayaçak duruma gelirim,ama allah var diorum

Adsız dedi ki...

Çok sevindim ilk yorumunuzu görünce kendimi buldum şuan atlatmış olmanıza çok sevindim. Ben de cok zor durumdayım nefes alamıyorum. Çok dua ediyorum Rabbim bana da yardım eder insallah

Adsiz dedi ki...

Rabbim yardım eyle gece mi gündüz m bilemez oldum evime eşime cocuguma dokunurken bile elim titriyor bi hata yaptım ve bu hata aile huzurumu bozacak diye çok korkuyorum dua edelim birbirimize inşallah senden başka kimsemiz yok ya rabbi
"Mü'min erkek ve kadının nefsinde, çocuğunda, malında bela eksik olmaz. Tâ ki hatasız olarak Allah'a kavuşsun.

Adsiz dedi ki...

Yardım et Allah im benim yüzümden eşim cocugum sknti cekmesin katimdaki bu belanin ecrini nasip et herkesi sknti dan beladan kurtar Allah im

Adsız dedi ki...

Yorumlari okudum hepsinde kendimi gordum.uyku uyuyamiyorum.butun gun agliyorum.başimizda iki tane oyle bi dert varkii altindan kalkamiyoruz.kendimi tukenmiş hiss ediyorum.elbet Rabbim bu musibetde bizim için ne hayirlar murad etmiş biz bilemeyiz.ben azeri.turkuyum bizde bir ata sozu var "Korkan goze çöp duşer"diye.yani insan qaliba hep korktuklari ile imtahan oluyor.hayatda en korktugum sevdiklerimle imtahan olmak.en agir sinavlarim tokatlarim da o yonden. tek tesellim Inşeallah bu belalarin gunahlarimiza keffar olmasi.bide başimizda iki tane bela olsa da aslinda şukr etmem gereken ne çox şey var diyorum. Rabbim butun sikintisi olanlari dardan kurtarsin ferahliga cikarsin içinde de bizi. Amin

Huzur dedi ki...

Cok guzel seyler tum bu yazilanlar bende cok dardayim elimiz kolumuz bagli haketmdigimiz seyyler yasiyrz ama bu bir imtihan bitmiyr cok zor geliyr bana iki cocugum var imanimin zarar gormesini asla istemem Dilerim Rabbimden ksldiramayacagim yuku vermez guc verir ve sevdiklerimle sinamaz

Adsız dedi ki...

Rabbim tüm darda olanlara ferahlık ve selamet versin. Öyle güzel yazmışsınız ki yazan elleriniz dert görmesin Allah sizden razı olsun. Sıkıntının zirve yaptığı bir zamanda ilaç niyetine inşaallah...

Adsız dedi ki...

Bizlerede dua edin bela ve musibetler yakamızı bıraksın. maşallahu la kuvvete illa billah

Unknown dedi ki...

ALLAH seni o sıkıntılardan beladan korusun amin. Aynı dert bendede war 5 aydır We tam unutuyorum bir rüya ile hatırlatıyorlar bana Biliyorum kötü rüya şeytandandır ama yinede Çok mutsuzum 😑 Korkuyorum

Unknown dedi ki...

Aynı benim gibi 😓 Kimsenin yüzüne bakamam .

Adsız dedi ki...

Inna lillahi ve inna ileyhi raciun.

Muhterem kardeslerim bela ve musibetler dua ibadetinin vakitleridirler. Kendimize ve birbirimize dua edelim. Hele bu ramazan ayinda. Bende musibet ile imtehan mevzusunda sizlerden biriyim. Inseallah rabbimiz hayra tebdil eyler. Dua eder makbul dualarinizi beklerim.

Unknown dedi ki...

İnsanlar durmaları gereken yeri bilmiyorlar ama vurmaları gereken yeri cok iyi biliyor
İnsanlara yarandan bahsetme kendin ögren kimseye muhtac olmadan
Gidip secdede Rahmana anlat
Derdini sadece Allaha anlatmak büyük meziyet icinde fırtinalar yaşasanda
O ki dudakların dahi oynatmasan kalben konusacagin ve daha iyi anlayacak olan sadece ve sadece odur ALLAH c.c....

Adsız dedi ki...

6 sene önce bir belaya bulaşmış oldum arkadaş kurbanı olup.Allah belkide bana çok kapı açtı kurtulmam için. Acizdim ben göremedim.simdi kurtulmaya çalışıyorum. Kurtuldum. Bu sefer o kişi bana zarar vermek için nişanlıma ulaştı. Çok korkuyorum. Nolur dualarınızı eksik etmeyin. Allah hepimizin işini gücünü rast getirsin..aminn

Unknown dedi ki...

Benimde başımda iki musibet var.Her ne olursa olsun şer ve hayrın Allah'tan geldiğine iman etmiş biriyim.Allah'a datanmaktan başka hiçbir yol yok.Allah benim gibi zorda olan tüm inanan kardeşlerime yar ve yardımcı olsun. Amin........*

Adsız dedi ki...

Kardeşlerim Rabbim hepimizin sıkıntılarını bertaraf etsin inşallah. Her ne hacetimiz var ise kabul buyursun.

Adsız dedi ki...

Sizin gibiyim konu açılalı yorum yapılalı çok olmuş ama yine de yazmak istedim geceleri uyuyamıyor titriyor terliyorum gündüz ise boş boş bakıyorum çevreme yaşayan ölü gibiyim

Adsız dedi ki...

Dayanacak gücüm kalmadı maalesef ilaçsız uyuyamıyorum kalbimdeki çarpıntı zaten bitirdi beni sabaha kadar ter çarpıntı kasılma
İçine düştüğüm durum çok yordu tüketti
Bi çıkış yolu arıyor durıyorum ��

Adsız dedi ki...

Allah işlerimizi hayra çevirsin. Korkularımızı boşa çıkarsın en kısa zamanda umuttursun hayırlısıyla. Ben de çok zor durumdayım. Allah rızası için bana da dua edin.

Adsız dedi ki...

Rabbim bize de bu sevinçleri nasip etsin inşallah. Allah kimseyi bir an olsun korktuğu şeyle karşı karşıya getirmesin :(

Evlatlarım dedi ki...

Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun bende çok zor bir durumdayım başımda bir musibet bir bela var bana ve aileme zarar vermesinden çok korkuyorum İnşallah Allah'a ettiğim dualarla başımdan bu bela gider hepimiz bir birimize dua edelim

Unknown dedi ki...

Büyük günahlar işledim nefsime arzularıma uyarak ve şimdi YüCE ALLAHIN cezasına uğradım.Tövbeler olsun ALLAHIM af eyle bizleri üzerimizdeki bela ve musibetleri kaldır.son nefesimize kadarda sana kulluk görevini layıkıyla yerine getirmemizi nasip eyle. RAHMAN VE RAHİM OLAN YÜCE ALLAHIM SENİN RAHMETİNDEN ÜMİT KESİLMEZ

Unknown dedi ki...

selamun aleykum degerli kardeslerim abilerim ve ablalarim bu kac gündür bi bela bana bulasmaktadir ama bn sa brediyorum susuyorum yakin bi akram uyusturucu bagimlisi ve bn onunla hic birzaman muhatap olmadim yolda görsem yolumu degiştiririm işimde gücünde biriyim anliyacaginiz kendi halinde biriyim ekmeyimle ugrasiyorum akşama kadar evime 1 ekmek almak icin ama bu basimdaki bela bana musallat olmus dualarinizi eksik etmeyin inşallah rabbim benim gibi basina bela olmus kisilerden korusun inşalah

Adsız dedi ki...

Allahım affetsin.

Adsız dedi ki...

Hepinize hayırlı aksamlarınız olsun inşallah.İnsanın başına gelmeden bazı şeylerin farkına varamıyor ve kötü bir şekilde kapılıyoruz bazı boş şeylere, lakin gelince birşeyler arayışındayız.Başımızda allah kurtarsın bir dert var 15 gündür evin içindeki herkesi sarstı.babamla konusamaz oldum, elimiz kolumun bağlı allahın rahmetini bekliyoruz.müsibet duası yazdım ve sayfada yazanların hepsini okudum.sizin bu yorumlarınızı göründe elbette sevindim diyemem ama hep sunu sorardım, sadece ben miyim? Burada sadece ben olmadığımı, bu imtihan dünyasında hepimizin yer aldıgını görmek beni daha cok duaya yöneltti.hepinizden allah razı olsun, hepimiz bir an çnce musibetlerinizden kurtulucaz insallah, bizim ALLAHIMIZ var.

Adsız dedi ki...

Rabbim sıkıntılarımızı giderir insAllah sabirla dua ile kalin..

Adsız dedi ki...

Allah

Adsız dedi ki...

Benim öyle bašImda bela varki bu imtahan cok sor geldi,Annem ve babam ölmeden benim hakImda iftira ermišler kocama 14 yIl cektim ,yeni örendim,hep rüyama giriyorlardI,kocama anatIm ,oda doruladI ,ama ben bitim yoruldum panik depresyon hastasI oldum.benim icin duva edin kardešlerim,allah hebinisden rasI olsun,bende sizler icin duva edecem

Unknown dedi ki...

Çok guzel bir site Rabbim sen bizi affet dualarinin adin hatri için affet bizi çok

Adsız dedi ki...

-İnsan vardır hatasıyla övünür. İnsan vardır hatası nedir bilmez. Bir de sıkıntısının dermanını Allah'ta arayanlar, başına gelenleri kendi yaptıklarından bilenler vardır. İşte onlar, hiç olmadık bir saatte internette dua arar, bazısı bu sayfayı bulur, okur ve ferahlar. Biz o umudu kesilmemiş araf insanlarıyız işte. Dilerim kurtuluşa erenlerden, günahları affedilenlerden, cennetle müjdelenenlerden ve başındaki bela ve musibetleri kaldırılanlardan oluruz.

Dua varsa bizden umut kesilmez. Tövbe varsa ışık vardır.

Hayırlı her duanız kabul olsun, aklınızdan geçerse bana da dua ederseniz minnettar olurum. -

Z.../ İstanbul

Unknown dedi ki...

Allah razı olsun.

Ayde dedi ki...

Benimde başımdan musibetler eksik olmuyo kisir döngüden cikamiyoruz

Unknown dedi ki...

Allah razı olsun

Adsız dedi ki...

Allah Sabırlar Versin KARDEŞİM Aynı durumdan bende muzdarim .ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN İNŞALLAH

Anonim dedi ki...

Benim de başımda bir musibet var şuan. Dermansız dert diyebilirim. Allah'ın kudreti ile ancak hallolucak bir dert. Sürekli dua ediyorum. Ağlıyorum durmadan. Yaşayan bir ölü gibiyim ben de. Ama bu musibet sayesinde yüzümü daha çok ahirete çevirdim. Herşey boş gelmeye başladı. Yine de kurtulmak istiyorum. Herkese dua ediyorum ve dualarınızı bekliyorum kardeşlerim. Birimizin duası makbul olur belki.

Unknown dedi ki...

Slm aküm arkadaşlar kimin ne kadar başımıza gelen musibet ve bela varsa bu ramazan ayında bu güzel ayda sıkıntılarımızı gidersin bazı belelar kendi kabahetlerimiz rabbim yapılan duarımızı kabul etsin amin amin ecmain

Unknown dedi ki...

SELAM ALEYKÜM HAYIRLI günler dilerim herkese dua eder dua bekleriz İNŞALLAH ALLAH RAZI OLSUN hepinizden banada dua EDİN arkadaşlar zor bir sınavdayım belayı hayra çevirsin YÜCE ALLAH'IM