10 Mart 2024 Pazar

***TERAVİH NAMAZI ve KILINIŞI

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"
Bismillahirrahmanirrahim


Bu gece teravih namazı kılmaya başlıyoruz inşallah.


Teravih namazı Ramazan ayına mahsus 20 rekatten ibaret bir sünneti müekkededir.Bu namaza peygamber efendimiz 
(Sallallahü Aleyhi ve Sellem) ile dört Halife devam etmişlerdir.Teravihin cemaatle kılınmasıda sünneti kifayedir.


 Mescidlerde teravih namazı cemaatle kılındığı halde bir özrü olmaksızın cemaati terk edip bu namazı evinde kılan kimse, fazileti terk etmiş olur.Bu kimse evinde cemaatle kılsa cemaat sevabını alırsa da mesciddeki cemaatin faziletine eremez.Çünkü mescidlerin fazileti daha fazladır.


Teravih namazı yatsı namazından sonra kılınır. Yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir namazı Ramazan ayında teravihten sonra kılınır. Teravihden önce de kılınabilir.


Teravih namazını her iki rekatte bir selam vererek on selam ile bitirmek daha faziletlidir. Dört rekatte bir selamda verilir.


Teravih namazı, her iki rekatte bir selam verilince, akşam namazının iki rekat sünneti gibi kılınır.Dört rekatte bir selam verilince Yatsı namazının dört rekat sünneti gibi kılınır.Cemaatle kılındığı zaman, cemaat hem teravihe hem de imama uymaya niyet eder.İmamda kıraati aşikare sesli okur.


Teravih namazında imamın güzel sesli olmasından ve hızlı okumasından ziyade okuyuşunun düzgün olmasına itibar edilmelidir.


Bir kimse imam yatsı namazını kıldırıp teravihe başlamış olduğu sırada mescide gelse önce yatsı namazını kılar, sonra teravih için imama uyar.Teravih son bulunca noksan rekatları tamamlar.Sonrada vitir namazını kendi başına kılar.Evla olan budur.


Kadının ise camilere gitmesinden ziyade evinde namazını kılmasının daha faziletli olması fitneden emin olmasından dolayıdır. Ancak kadın tesettürüne tam riayet etmesi halinde camide kendilerine ayrılan yerde namaz kılabilirler.

Bir rivayette "Kadının namazını evinde kılması dışarıda kılmasından daha faziletlidir, iç odasında kılması da evin diğer kısımlarında kılmasından daha faziletlidir."
(Bu hadisi Ebu Davud, İbni Mesuddan tahric etmiştir. Ahmed ve Taberani Ümmü Hümeyd es- Saidiyyeden benzer bir hadisi tahric etmişlerdir. Neylül Evtar, III,132.) (İç odası, büyük bir odadan girilerek geçilen, genellikle ayrı bir kapısı olmayan, mücevherat gibi evin kıymetli eşyasının da muhafaza edildiği küçük odadır.)

Demekki kadınların evlerinde kıldıkları namazların fazileti çoktur. 

Müslim 'de rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz 
(Sallallahü Aleyhi ve Sellem)"Kadınlarınız mescitlere gitmek için sizden izin istedikleri zaman onları mescitlerden menetmeyiniz" buyururlar.

Nitekim Peygamberimiz 
(Sallallahü Aleyhi ve Sellem) hayatta iken, camide kadınlar erkeklerin arkasında ayrı bir saf tutar namaz kılarlardı. Fakat Peygamberimizin(Sallallahü Aleyhi ve Sellem) vefatından sonraları bu durum uzun süre devam etmedi. Sahabe-i Kiram kadınların camiye gelmelerine razı olmadılar. Hz. Aişe (radıyallahu anha)de şöyle diyordu: "Eğer Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)bu zamanda yaşamış olsaydı, Beni İsrailin yaptıkları gibi kadınların mescitlere çıkmalarını yasaklardı."

Hz. Aişe'ye bu sözleri söyleten kadınların giyim kuşamlarında göstermiş oldukları bazı aşırılıklardı. Çünkü bazı kadınlar koku sürünerek veya süslü elbiselerini giyip dikkat çekici bir şekilde mescide gelmeye başlamışlardı. Buharı Şarihi İmam Ayni, Hz. Aişe'nin 
(radıyallahu anha)bu sözü üzerine şöyle der: "Aişe (radıyallahu anha)bu zaman kadınlarının çıkardıkları çeşit çeşit bid'atlarla münkeratı görmüş olsaydı, elbette sözleri daha şiddetli olurdu. Üstelik o zaman kadınların çıkardıkları yenilikler bu zaman kadınlarının çıkardıkları yeniliklere nispetle binde bir kalır."

Şafii alimlerinden İmam Nevevi, "Kadın için ihtiyar da olsa evinden daha hayırlı bir yeri yoktur" derken, Abdullah bin Mes'ud 
(radıyallahu anh)"Kadın avrettir. Onun Allah'a en yakın olduğu zaman, evinde bulunduğu zamandır" diyerek kadının mescidinin evi olduğuna işaret ederler.

"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"


Tüm hata ettiklerim nefsimden, isabet ettiklerim Allah(cc)’dandır.


EN DOĞRUSUNU ALLAH cc BİLİR

Hiç yorum yok: